Schizofrenie maakt diabetes type 1 extra moeilijk

Redactie van diabetestype1.nl • 5 September 2018
Diabetest ype 1 en schizofrenie.jpg

De combinatie diabetes type 1 en schizofrenie is problematisch, en mensen hebben meer risico op ernstige problemen door hun diabetes. Frans onderzoek bracht die in kaart.

Sommige  mensen met diabetes type 1 hebben (toevallig) ook schizofrenie. Dat is een psychiatrische aandoening waarbij je te maken hebt met psychosen, perioden waarbij je het contact met de werkelijkheid kwijtraakt. 

In een groot onderzoek in Frankrijk is gekeken hoe het met deze mensen gaat. Want zowel diabetes als schizofrenie hebben allebei enorme impact op je leven. Dit is de grootste studie die tot nu toe hiernaar is gedaan.

Type 1 met en zonder schizofrenie

De onderzoekers uit Dijon keken naar gegevens van mensen tussen de 15 en 35 jaar die in een bepaalde periode voor diabetes type 1 zijn opgenomen in een ziekenhuis in Frankrijk. Met en zonder schizofrenie. Het ging de onderzoekers om de drie jaren na de opname. 

Om een idee te geven van de aantallen: de totale ziekenhuisopname-groep met diabetes type 1 bestond uit ruim 45.000 mensen. Daarvan hadden er 341 ook schizofrenie. Dat komt neer op 0,75 procent, dus minder dan 1 op de 100. Dat is even vaak als schizofrenie voorkomt in de algemene bevolking.

Overigens is de onderzoeksgroep ook bijna gelijk aan het aantal mensen met diabetes type 1 van die leeftijd in Frankrijk. Dat komt door het zorgstelsel daar, waarbij mensen bijna standaard een keer per jaar een (korte) ziekenhuisopname hebben, lichten de onderzoekers toe.

Meer acute diabetescomplicaties

Mensen met schizofrenie hadden zo’n twee tot zes keer meer kans om in het ziekenhuis te belanden door een hypo, hyper, ketoacidose of diabetisch coma. Maar ook liepen ze meer risico op zelfmoordpogingen en om aan acute diabetescomplicaties te overlijden.

Op zich is dat niet verwonderlijk, gezien het moeilijke leven van deze mensen. Daar komt bij dat medicijnen die mensen met schizofrenie vaak gebruiken, antipsychotica, ook de werking van insuline beïnvloeden. Maar voor het eerst is dit duidelijk gemaakt in cijfers. 

De onderzoekers adviseren dat er intensieve speciale begeleiding komt voor deze groep, met ook veel aandacht voor diabetesmanagement. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!