slimme insuline.jpg

Novo Nordisk zet in op slimme insuline

Het bedrijf Novo Nordisk heeft 800 miljoen dollar betaald voor een chemiebedrijf dat moleculen ontwikkelt die aan glucose kunnen binden. Hiermee willen ze hun eigen onderzoek naar slimme insuline versnellen.

De belangrijkste bijwerking van het spuiten van insuline is een lage bloedsuiker, een hypo. Sommige mensen spuiten te weinig insuline uit angst hiervoor, maar hebben daardoor wel vaker last van hypers. Slimme insuline zou hiervoor een oplossing zijn. Deze glucosegevoelige insuline werkt alleen als er te veel glucosemoleculen in het bloed zitten.

Glucosespecifiek

Verschillende onderzoekers werken aan de ontwikkeling van slimme insuline, maar dit blijkt nog best een uitdaging. Professor Anthony Davies van de Universiteit van Bristol werkte jaren aan een molecuul dat specifiek glucose kan binden, met succes. Hij startte met zijn student Harry Destecroix en een investeerder het bedrijf Ziylo. Novo Nordisk vond deze uitvinding zo interessant dat ze het bedrijf hebben gekocht. 

Slimme insuline

Novo Nordisk wil het nieuwe molecuul van Ziylo gebruiken om een nieuw type insuline te ontwikkelen dat zich aanpast aan het glucoseniveau in het bloed. Zodat mensen met diabetes een optimale glucosecontrole kunnen behalen. Ze verwachten over drie jaar te starten met klinische studies.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.


Gesprekken over dit artikel (1)


insuline en de nieuwste ontwikkelingen voor type 1

Thema: Behandeling
laaste update: meer dan een jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

insuline spuiten.jpg
17 juli 2018

Bloeddrukverlager helpt in de behandeling van diabetes type 1

29 juni 2017

Toevoeging medicijn aan insuline geeft betere instelling

Bloedsuikerverlagers pillen.jpg
10 juli 2018

SGLT2-remmers voor de behandeling van diabetes type 1