inwendige insulinepomp.JPG

Geld bijeen voor levensreddende inwendige insulinepomp IPaDiC

Sommige mensen met diabetes type 1 zijn afhankelijk van een inwendige insulinepomp, maar die gaat uit de handel. De Sytske Foundation heeft nu genoeg financiering - onder andere vanuit het Diabetes Fonds - om een nieuwe pomp te laten maken.

Bij ongeveer 1 procent van de mensen met diabetes type 1 werkt insuline niet via injecties. Daarom zijn ze afhankelijk van een inwendige insulinepomp die insuline direct in de buikholte afgeeft. Tot nu toe leverde Medtronic (als enige) de inwendige insulinepomp, maar het bedrijf stopt volgend jaar met de productie.

Race tegen de klok

Afgelopen maart begon de Sytske Foundation met een campagne om geld in te zamelen voor een alternatieve pomp, en dat is nu gelukt voor een eerste financieringsronde. Daarmee kan het bedrijf IPaDiC doorgaan met het ontwikkelen van een nieuwe inwendige insulinepomp. Ze hebben haast, want de nieuwe pomp moet volgend jaar helemaal klaar zijn, getest en goedgekeurd.

Samenwerking voor nieuwe pomp

De partijen in deze financieringsronde zijn de Sytske Foundation, het Diabetes Fonds, Swanbridge Capital en Stichting DON. IPaDiC is een privaat bedrijf, opgericht door een groep professionals die de dringende noodzaak inzien van de nieuwe pomp.

Momenteel hebben 70 mensen in Nederland zo’n pomp, 350 hebben er een nodig en 650 mensen komen ervoor in aanmerking. Zonder een inwendige insulinepomp hebben zij geen leven.

Foto: uit uitzending EenVandaag

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Robin met kunstalvleesklier.jpg
20 april 2019

In de krant: zo bouwde Robin Koops de kunstalvleesklier

nieuwe diabetestechnologie 2019.jpg
10 januari 2019

Diabetestechnologie in 2019: dit kun je verwachten

MinMed 670G.JPG
31 oktober 2018

MiniMed 670G op de markt – verschillen met kunstalvleesklier