Slimme pleister.jpg

Insuline toedienen met micronaalden

Bij de behandeling van diabetes type 1 komen veel naalden kijken. Engelse onderzoekers zijn bezig met micronaalden voor het toedienen van insuline. Zodat je er minder van voelt.

Onderzoekers werken al jaren aan alternatieve manieren om insuline toe te dienen, met minder naalden. Micronaalden kunnen uitkomst bieden, maar het blijkt heel lastig om die te ontwikkelen.

Pijnloze naalden

Micronaalden, zo genoemd omdat ze zo klein zijn, gaan alleen door de bovenste laag van je huid heen. Daar voel je bijna niets van, omdat er in die laag geen bloedvaten en zenuwcellen zitten. Engelse onderzoekers lopen nu voorop in het onderzoek naar micronaalden. Ze ontwikkelden naalden van 0,7 mm, dunner dan een menselijke haar, die ook nog eens hol zijn van binnen.

Intelligente pleister

De onderzoekers bedachten een soort pleister vol met deze micronaalden, om insuline toe te dienen. De ultieme droom van de onderzoekers is dat ze deze pleister superintelligent willen maken. Hij moet niet alleen insuline afgeven, maar ook de bloedsuiker meten zodat hij weet hoeveel insuline nodig is. 

Juiste dosis

De komende twee jaar gaan ze zich richten op de productie van de naalden en dat de naalden ook precies de juiste dosis insuline toedienen. Dat wordt nog een hele uitdaging, en het zal zeker niet van vandaag op morgen lukken, maar wie weet!

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

28 maart 2018

Sytske Foundation wil half miljoen ophalen voor inwendige pomp

C-peptide zegt iets over kans op hypo's.jpg
31 juli 2019

Gepersonaliseerde behandelingen op basis van C-peptide

Insuline vergeten.jpg
09 april 2019

Stappenplan voor veilige overstap naar biosimilar insuline