Nieuwe implanteerbare glucosemeter in ontwikkeling

Redactie van diabetestype1.nl • 11 July 2018
Sencell.jpg

Het bedrijf Lifecare werkt aan een nieuwe glucosemeter, die een halfjaar onder de huid blijft zitten. Het product is nog lang niet klaar maar het bedrijf heeft zich deze week op de beurs genoteerd om het verder te ontwikkelen.

Bloedsuikermeters kleiner en vooral makkelijker maken: veel bedrijven werken daar nu aan, met de nieuwste technologieën. De Noorse firma Lifecare heeft een piepkleine sensor ontwikkeld, de Sencell, die onderhuids geïnjecteerd wordt en daar een halfjaar moet blijven werken.

Succes bij varkens, nu mensen

De eerste proeven met Sencell zijn positief, maar alleen nog maar bij varkens. Lifecare wil de sensor nu gaan testen bij mensen. De directeur van Lifecare is optimistisch en wil binnen 3 jaar klaar zijn voor de markt. En ze zijn serieus met hun plannen, want deze week ging Lifecare in Oslo ermee de beurs op.

Geen batterijen

Het ding is 2 x 3 x 6 millimeter groot, waardoor het met een dikke injectienaald onderhuids is aan te brengen. Er hoeven geen batterijen in. Het is de bedoeling dat de sensor een halfjaar blijft werken, wat langer is dan de bestaande Eversense die 3 maanden werkt. 

De Sencell werkt op basis van ‘osmotische druk’, hij meet drukverschillen tussen vloeistoffen. Daaruit leidt de sensor glucosewaarden af. Het stuurt die gegevens naar een ontvanger in de vorm van een horloge. 

Vertraging in meetwaarden

Gaat deze meter er echt komen, en hoe nauwkeurig werkt hij? Dat zullen we moeten afwachten. Zo ja, dan zal hij in ieder geval dezelfde vertraging in bloedsuikermetingen hebben als andere sensoren die niet direct in het bloed meten maar onderhuids.

Beeld van website Lifecare

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!