SGLT2-remmers voor de behandeling van diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 10 July 2018
Bloedsuikerverlagers pillen.jpg

Het blijft goed gaan met onderzoek om bepaalde medicijnen voor diabetes type 2 ook te gebruiken bij diabetes type 1. Ook de tweede studie met deze 'SGLT2-remmers' pakt positief uit.

Dit is een ouder nieuwsbericht. Voor de actuele stand van zaken rond medicijnen naast insuline bij diabetes type 1, zie dit artikel met een overzicht.

Diabetes type 1 en type 2 zijn verschillend, maar bij allebei moet de bloedsuiker verlaagd worden. Bij diabetes type 2 gebeurt dat veelal met bloedsuikerverlagende pillen. Wetenschappers onderzoeken of deze pillen ook helpen bij diabetes type 1.

Ze deden dat al eerder in de DEPICT-1 studie en presenteerden onlangs op het diabetescongres van de Amerikaanse ADA hun resultaten van het vervolgonderzoek.

DEPICT-2

Aan de internationale DEPICT-2 studie deden 813 volwassenen met diabetes type 1 mee. Een jaar lang kregen twee groepen de SGLT2-remmer dapagliflozine, naast hun standaardbehandeling met insuline. SGLT2-remmers blokkeren iets in de nieren, waardoor je meer glucose uitplast. Een derde groep kreeg een placebo (nepmiddel).

Betere bloedsuikerwaarden

Al halverwege het onderzoek was het HbA1c van de mensen die het middel kregen gedaald met 37 tot 42 procent in vergelijking met de placebogroep. Ook verloren zij gewicht, met gemiddeld 3,2 tot 3,7 procent, ten opzichte van 0,2 procent in de placebogroep. De mensen in de twee onderzoeksgroepen hadden ook gemiddeld 11 procent minder insuline nodig. 

Bijwerkingen

Het aantal (ernstige) hypo's was vergelijkbaar in de verschillende groepen, maar in de testgroepen kwam wel ketoacidose 2,2 tot 2,6 procent voor, terwijl dat in de placebogroep in de testfase niet is voorgekomen. 

Deze grote studie toont de voordelen aan van een aanvullende behandeling met SGLT2-remmers bij diabetes type 1. Ook lijkt het middel goed te zijn voor hart en bloedvaten. Wel moeten de onderzoekers nog een oplossing vinden voor het hogere risico op ketoacidose.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!