Bloedsuiker meten met een slimme radar?

Redactie van diabetestype1.nl • 3 July 2018
Radar glucosemeten.jpg

Een Amerikaans-Duits onderzoeksteam van het bedrijf Infineon heeft bewezen dat radar kan worden gebruikt om bloedsuiker te meten. Een concreet apparaat is er nog niet, maar mogelijk wordt het een horloge.

In de zoektocht naar bloedsuiker meten zonder prikken, heeft het bedrijf Infineon gekeken naar radargolven. Infineon is een samenwerking tussen Google en een Duits bedrijf, dat samenwerkt met de Canadese University of Waterloo. De onderzoekers maakten een radarsysteem met de naam Soli System, voor eerste proeven met bloedsuiker.

Radiogolven

Radar werkt met radiogolven, dus elektromagnetische straling. Voorwerpen kaatsen die straling terug, en een antenne vangt hem op. De luchtvaart bijvoorbeeld houdt vliegtuigen ermee in de gaten, en de politie gebruikt radar voor snelheidscontrole. Glucosedeeltjes in bloed zijn ook ‘voorwerpen’, maar dan piepklein.

85 procent nauwkeurig

De onderzoekers koppelden hun radarsysteem aan een slim computerprogramma op basis van kunstmatige intelligentie (AI), en scanden bloed met verschillende glucosewaarden. De radargegevens werden vertaald naar bloedglucosewaarden. Het systeem had het in 85 procent van de gevallen goed.

Horloge met radar?

Nu bewezen is dat radar kan werken om bloedsuiker te meten, gaan de onderzoekers verder. Ze willen het systeem betrouwbaarder maken en vooral ook kleiner. Hun idee is om het binnen vijf jaar in de vorm van een horloge te maken. De resultaten staan in het blad International Journal of Mobile Human-Computer Interaction.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!