Tussenresultaten onderzoek Freestyle Libre positief

Redactie van diabetestype1.nl • 29 June 2018
FSL op maat voor site.jpg

Gebruikers van de flash glucosemeter FreeStyle Libre hebben minder hypo's, verzuimen minder van werk en gebruiker minder teststrips. Dat zijn de eerste resultaten van het onderzoek van het Zilveren Kruis, met mensen met diabetes type 1.

Samen met Ziekenhuis Isala en Diabetesvereniging Nederland doet zorgverzekeraar Zilveren Kruis onderzoek naar de werking en effectiviteit van de Freestyle Libre. De eerste resultaten van het onderzoek zijn nu gepresenteerd. 

Het onderzoek toont aan dat er onder gebruikers sprake is van minder hypo’s en stripgebruik, minder arbeidsuitval en minder aan diabetes gerelateerde ziekenhuisopnames. Ook is er sprake van een toename in de kwaliteit van leven. 

Meer eigen regie

‘Onze verzekerden geven aan ontzettend veel baat te hebben bij dit hulpmiddel en dat de Freestyle Libre voor vergoeding in aanmerking zou moeten komen. Om dat proces een versnelling te geven hebben we onderzoek hiernaar gefinancierd’, vertelt Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis. ‘De resultaten laten een duidelijke toename zien in kwaliteit van leven, mensen hebben meer eigen regie.’ 

Mogelijke uitbreiding vergoeding

Gerrits: ‘De Freestyle Libre geeft mensen meer grip op hun diabetes. Thuis, op het werk maar ook tijdens het sporten. Met een daling in ziekenhuisopnames tot gevolg.’ Zorginstituut Nederland maakte in april al bekend dat een aantal patiëntgroepen in aanmerking komen voor vergoeding van dit hulpmiddel. ‘We hopen dat het Zorginstituut met deze nieuwe inzichten kan bepalen of een grotere groep verzekerden in aanmerking komt voor vergoeding’, aldus Gerrits.  

Grootste studie wereldwijd

Het onderzoek naar de Freestyle Libre is een initiatief van Zilveren Kruis, Isala en Diabetes Vereniging Nederland. Het onderzoek loopt door tot na de zomer, in totaal doen er 1.300 mensen aan mee. Professor Henk Bilo, onderzoeker Isala: ‘We hebben nu de resultaten van 487 deelnemers, daarmee is dit nu al de grootste prospectieve studie met de Freestyle Libre wereldwijd.’ De bij deze groep verkregen uitkomsten zijn dusdanig positief, dat er voor een interim rapportage aan externe betrokken partijen is gekozen. ‘Het is heel duidelijk, dat er voordelen verbonden zijn aan het gebruik ervan.’ 

Diabetesvereniging Nederland positief 

Ook Olof King, directeur Diabetesvereniging Nederland, is enthousiast: ‘De resultaten spreken voor zich, de toename in kwaliteit van leven strookt volledig met onze bevindingen uit de praktijk. Dankzij het initiatief van Zilveren Kruis is er nu ook de wetenschappelijke onderbouwing. Dat is natuurlijk heel belangrijk om ook het Zorginstituut te kunnen overtuigen. Wat ons betreft hoeft dit niet lang op zich te laten wachten en komt er nu snel duidelijkheid voor alle insuline afhankelijke mensen met diabetes.’

De Rondetafel Diabeteszorg is een samenwerkingsverband van het Zorginstituut, de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), Diabetes Vereniging Nederland (DVN), Stichting BIDON, producenten, zorgverleners, en zorgverzekeraars. Dankzij deze samenwerking komen nieuwe behandelmethodes sneller voor vergoeding in aanmerking.

Ook RTL Nieuws besteedde aandacht aan dit onderwerp.

Bron: Persbericht Zilveren Kruis, via bericht op www.dvn.nl 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!