diabetesprik.jpg

Keuzehulp Bloedglucosemeters staat online

Vanaf vandaag staat de Keuzehulp Bloedglucosemeters online. Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins lanceerde de keuzehulp tijdens het congres ’Goed Gebruik Hulpmiddelen’ in Bussum. De Keuzehulp Bloedglucosemeters is een online tool voor mensen met diabetes om de bloedglucosemeter te kiezen die het beste bij hen past. 

Update 14 augustus 2018

De online Keuzehulp Bloedglucosemeters is het resultaat van een succesvol overleg van de NDF (Nederlandse Diabetes Federatie) met behandelaars, de patiëntenvereniging, fabrikanten, leveranciers en zorgverzekeraars. 

Samen beslissen een feit

Zelfmanagement is essentieel voor mensen met diabetes, voor hun gezondheid en voor een optimale kwaliteit van leven. De eigen bloedwaarden goed en veilig kunnen controleren, is hiervoor een belangrijke randvoorwaarde. Iedereen met diabetes heeft daarom recht op een passende bloedglucosemeter, vinden de initiatiefnemers. Je moet daarbij kunnen kiezen uit een breed aanbod van meters, waarbij kwaliteit, het functioneren van de patiënt en doelmatigheid voorop staan. De keuze voor een bloedglucosemeter wordt gemaakt in de spreekkamer, door patiënt en zijn behandelaar samen en op basis van wat het beste past bij de persoonlijke situatie. 

Waarom een Keuzehulp Bloedglucosemeters?  

De online Keuzehulp Bloedglucosemeters helpt bij de keuze voor de best passende bloedglucosemeter. Je kunt thuis alvast de keuzehulp invullen en krijgt vervolgens een overzicht van bloedglucosemeters die passen bij je medische en persoonlijke situatie. Samen met de zorgverlener loop je de keuzehulp in de spreekkamer nogmaals door, om samen de meest geschikte meter te kiezen en te bestellen.  

NDF-directeur Lea Bouwmeester ziet de keuzehulp als een mooi voorbeeld van persoonsgerichte diabeteszorg: “De patiënt beslist samen met zijn behandelaar welke meter voor hem het meest geschikt is. Hij kan daarbij uit voldoende meters kiezen én heeft de garantie dat de bloedglucosemeter die hij kiest van goede kwaliteit en veilig is. Mooier kan het bijna niet.” 

Landelijke kwaliteitscriteria en afspraken

Om de kwaliteit van zelfcontrole door standaard bloedglucosemeting te garanderen zijn door alle betrokkenen in het veld afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in de NDF Kwaliteitsstandaard diabeteshulpmiddelen. Alle bloedglucosemeters die zijn opgenomen in de Keuzehulp Bloedglucosemeters voldoen aan de landelijk opgestelde kwaliteitscriteria. Daarnaast moeten mensen met diabetes de juiste educatie en instructies voor het gebruik van de bloedglucosemeter krijgen en mag iemand niet zomaar overgezet worden op een andere meter. Een leverancier moet mensen met diabetes de bloedglucosemeter leveren die zij hebben gecontracteerd met de zorgverzekeraar. De keuzehulp heeft een handige verwijspagina waarop staat aangegeven waar mensen met welke vragen terecht kunnen. 

De volgende partijen zijn betrokken bij de Keuzehulp Bloedglucosemeters: 
DVN, DiHAG, V&VN Diabeteszorg, KNMP, NVKC, NVD/DNO, NIV, NVK, FHI, Diagned en ZN
De Keuzehulp Bloedglucosemeters is samen ontwikkeld door de NDF en Vilans en mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het ministerie van VWS en het Diabetes Fonds.

Keuzehulp verbeteren

De onderzoekers willen gezamenlijk met gebruikers van deze online keuzehulp de keuzehulp  verbeteren, zodat deze nog beter aansluit bij de wensen van de gebruikers. Hiervoor zijn ze op zoek naar twee mensen met diabetes die dagelijks insuline spuiten en gebruik maken van een bloedglucosemeter. De gebruikerstest zal plaatsvinden op 27 augustus in Rotterdam (in de buurt van CS) en zal maximaal een uur duren. Wil je hieraan meewerken? Meld je dan aan via m.smit@vilans.nl.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (2)


hoezo keuzevrijheid glucosemeter?

Thema: Behandeling
laaste update: 7 maanden geleden

Bloedglucosemeters

Thema: Behandeling
laaste update: 7 maanden geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

FSL op maat voor site.jpg
07 januari 2019

Vanaf nu is FreeStyle Libre via andere webshops te bestellen

nieuwe diabetestechnologie 2019.jpg
10 januari 2019

Diabetestechnologie in 2019: dit kun je verwachten

FSL met scanner.jpg
21 december 2018

Vergoeding FreeStyle Libre in combinatie met insulinepomp met RT-CGM functie