bloedsuikerverlagende pillen.jpg

Bloedsuikerverlagende pillen voor diabetes type 1

Dapagliflozine en sotagliflozine zijn de eerste pillen die mogelijk een aanvullende behandeling worden voor diabetes type 1, naast insuline. Ze zorgen voor minder schommelingen van de bloedsuiker. 

Om de bloedsuiker te verlagen, gebruiken mensen met diabetes type 1 insuline. Mensen met diabetes type 2 beginnen meestal met een andere behandeling, ze slikken pillen. Dat zijn pillen die bijvoorbeeld de insulinegevoeligheid van het lichaam verbeteren. Deze pillen kunnen ook helpen in de behandeling van diabetes type 1.

Bloedsuiker verlagen via de nieren

Het middel dapagliflozine (merknaam Farxiga, Forxiga in Europa) is in 2012 in Europa goedgekeurd voor diabetes type 2, en in 2014 in de Verenigde Staten. Dapagliflozine is een zogeheten SGLT-2 remmer die je eenmaal per dag slikt. Het werkt op de nieren en zorgt ervoor dat je het teveel aan suiker uitplast. De werking stopt wanneer de bloedsuiker omlaag gaat.

Sotagliflozine, een  'SGLT-1/SGLT-2 dubbelremmer', werkt op dezelfde manier, maar is nog niet op de markt. Dit medicijn is nieuw en zal als eerste worden gebruikt door mensen diabetes type 1.

Lager HbA1c en minder schommelingen

Eerdere studies toonden de voordelen aan van dapagliflozine en sotagliflozine in de behandeling van diabetes type 1. Uit de DEPICT 1-studie kwam naar voren dat door dapagliflozine het HbA1c daalde met een 0,5%, de time in range toenam met 2,5 uur per dag, mensen vielen wat af en hadden 11% minder insuline nodig.

In de Tandem3 studie bleek dat sotagliflozine zorgde voor een daling van het Hba1C onder de 53 mmol/mol (7%) bij 29% van de gebruikers, tegen 15% die een placebo slikte. Ook deze mensen vielen wat af. De medicijnen zijn nog niet tegen elkaar getest, dus vergelijken is lastig, maar uit deze studies blijken ze dezelfde effecten te hebben.

Op weg naar goedkeuring

De European Medicines Agency (EMA), de Europese organisatie die beslist of een medicijn wordt toegelaten tot de markt, heeft dapagliflozine (Farxiga) en sotagliflozine onder evaluatie. Ook de Amerikaanse organisatie FDA (Food and Drug Administration) denkt na over toelating tot de markt van sotagliflozine.

Deze evaluatie kost gemiddeld een jaar, dus naar verwachting krijgen beide medicijnen in het tweede kwartaal van 2019 goedkeuring als aanvullende behandeling van diabetes type 1. De middelen zijn geen vervanging voor insuline in de dagelijkse behandeling. Maar je zou ze ernaast gebruiken.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

insuline spuiten.jpg
17 juli 2018

Bloeddrukverlager helpt in de behandeling van diabetes type 1

Bloedsuikerverlagers pillen.jpg
10 juli 2018

SGLT2-remmers voor de behandeling van diabetes type 1

28 maart 2018

Sytske Foundation wil half miljoen ophalen voor inwendige pomp