De nieuwe Sytske Foundation wil een half miljoen euro ophalen voor de ontwikkeling van een verbeterde inwendige insulinepomp. De producent van de huidige implanteerbare insulinepomp stopt in 2019 met de productie.

In Nederland hebben ruim 100.000 mensen diabetes type 1 en om hun bloedsuiker onder controle te houden moeten ze zichzelf insuline toedienen met een pomp of met een spuit. Maar in enkele gevallen zijn mensen insulineresistent en hebben ze een geïmplanteerde insulinepomp nodig. Een alternatief is er niet en zonder deze pomp komen ze in het ziekenhuis te liggen. 

Sytske

De stichting is vernoemd naar Sytske Oosthoek (33). Sytske heeft sinds haar negende diabetes type 1 en wordt sinds een paar jaar begeleid door een blindengeleidehond. De diabetes heeft haar ogen zo aangetast, dat ze minder dan 1% zicht heeft. Sytske draagt een inwendige insulinepomp, omdat haar lichaam de insuline niet verdraagt als die met een normale pomp of spuit wordt toegediend.

Inwendige insulinepomp DiaLin

De huidige insulinepomp en -spuit dienen insuline onderhuids toe. Maar in Nederland zijn er 70 patiënten bij wie dit niet werkt. Zij maken gebruik van een alternatief: de implanteerbare insulinepomp, die de insuline direct in het bloed toedient. Doordat de producent in 2019 stopt met de productie is een alternatief nodig. Het Nederlandse bedrijf IPaDiC werkt nu aan de ontwikkeling van de DiaLin insulinepomp. Deze is 40% kleiner, lichter en betrouwbaarder. En niet onbelangrijk, het enige alternatief voor Sytske en tientallen anderen. 

Meer informatie over de Sytske Foundation en IPaDiC.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!