Contactlens die bloedsuiker meet

Redactie van diabetestype1.nl • 25 januari 2018
shrine20180125-32574-4f05iu.jpg

Zuid-Koreaanse onderzoekers werken aan een nieuwe contactlens die hoge bloedsuikers kan afleiden uit traanvocht. Hij is nog niet getest met mensen, maar de onderzoekers zijn optimistisch.

Deze week publiceerden onderzoekers van het Ulsan National Institute of Science and Technology in Zuid-Korea de eerste resultaten van een zachte contactlens. De contactlens reageert bij konijnen met succes op hoge bloedsuikerwaarden. In de Volkskrant verscheen er ook een artikel over.

Flexibele elektronica

De Zuid-Koreaanse lens is gemaakt met deels flexibele en zoveel mogelijk doorzichtige componenten, waaronder een mini-zender en -ontvanger die werken met radiogolven. Kleine hoeveelheden stroom worden opgewekt voor een glucosesensor. Een piepklein LED-lampje in de lens geeft licht, dat je zelf niet ziet maar wel van buitenaf – dus ook met een spiegel. Het lampje in de lens gaat uit als de bloedsuikerspiegel te hoog wordt.

Verder onderzoek

De onderzoekers denken dat gebruikers geen last hebben van de gebruikte elektronica in de lens omdat die erg dun is, 1 honderdste maar van de dikte van de lens. Maar dat weten ze nog niet zeker omdat ze het alleen nog bij konijnen hebben getest. Ze moeten ook de veiligheid verder onderzoeken en hoe de lens nauwkeurig kan blijven werken. Ook heel belangrijk: ze moeten oplossen dat de lens ook reageert op te láge waarden. 

Wanneer komt er een lens?

Het schijnt dat ook andere bedrijven op niet al te lange termijn komen met smart contactlenzen, zoals Sensimed, EPGLMed, Samsung, Sony, Apple en Google, die al enkele jaren met Novartis en Verily werkt aan een lens. De Koreaanse lenzen zijn dus ook nog nog niet klaar. 

Een contactlens blijft een technologie die nooit precies de bloedsuiker kan meten, simpelweg omdat hij niet in het bloed zelf meet maar via een omweg. Het is in ieder geval wel duidelijk dat lenzen een extra check kunnen bieden, en het is interessant dat ze er al zo ver mee zijn. 

Bron: Jihun Park et al., Soft, smart contact lenses with integrations of wireless circuits, glucose sensors, and displays, Science Advances 24-01-2018

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!