Tv-programma Kassa over vergoeding van de FreeStyle Libre

Redactie van diabetestype1.nl • 13 januari 2018
shrine20180115-21865-1y31emt.jpg

Zaterdag 13 januari behandelde het tv-programma Kassa de glucosemeter FreeStyle Libre. De discussie ging vooral over het feit dat in Nederland deze sensor niet wordt vergoed, en in veel andere landen wel. Waarom? Gaat dit hier ook gebeuren en wanneer?

De FreeStyle Libre (FSL) is een glucosesensor van fabrikant Abbott die in 2014 op de markt kwam. De sensor zit twee weken lang op de bovenarm en meet regelmatig de bloedsuikerspiegel, via een dunne vezel in je huid. Het scheelt eindeloos veel vingerprikken, en het geeft veel meer inzicht in je glucosewaarden. Alleen bij hele lage en hele hoge waarden is voor de zekerheid een check nodig met een vingerprik.

Vergoeding wel in buitenland

In veel landen, zoals Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en België wordt de FreeStyle Libre inmiddels vergoed door de verzekering. In Nederland nog steeds niet, omdat Zorginstituut Nederland (ZIN) eerst meer bewijzen wil zien dat het beter is dan de vingerprik. ZIN adviseert de minister van Volksgezondheid over opname van hulpmiddelen in het basispakket van de zorgverzekering. 

Er is wat onduidelijkheid over de werkelijke kosten tegenover de baten. Je zou in de berekening ook moeten meenemen hoeveel besparingen de FSL oplevert in termen van minder ziekenhuisopnamen en minder complicaties op de langere termijn.

FSL in tv-programma Kassa

In het tv-programma Kassa op 13 januari waren verschillende mensen over de FreeStyle Libre aan het woord, in reportages en in de studio. Allen waren het erover eens: het wordt tijd dat er ook in Nederland een positief advies komt over vergoeding. 

Kinderarts-diabetoloog Henk-Jan Aanstoot van Diabeter begrijpt dat een zorgvuldige afweging nodig is in verband met premies, maar dat als alle landen om ons heen na deze afweging tot een positieve conclusie zijn gekomen, je je toch zou moeten afvragen of je het niet opnieuw zou moeten bekijken.

Ook hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot verwacht dat ZIN na verschillende nieuwe onderzoeksbewijzen uit het buitenland waarschijnlijk niet anders kan dan in het voorjaar een positief advies uitbrengen aan de minister. Als dat inderdaad gebeurt en de minster neemt het advies over, dan kan de FSL vrij snel in het verzekeringspakket komen.

Olivier Gerrits van Zilveren Kruis meldde dat na de zomer de resultaten bekend worden van een lopend onderzoek dat de verzekeraar zelf sinds 1,5 jaar financiert. Dat hij nog niet kan vooruitlopen op de resultaten, maar dat hij van de onderzoekers begrijpt dat die hoopvol zijn.

Olof King van Diabetesvereniging Nederland hoopt dat in de discussie niet alleen wordt gekeken naar puur de kosten van de FSL ten opzichte van de vingerprikmethode, maar ook naar de enorme winst in kwaliteit van leven.

ZIN werkte overigens niet mee aan de uitzending.

> Kijk het item over de FSL uit Kassa hier terug.

> Zie ook het artikel over vergoeding van de FreeStyle Libre op diabetestype1.nl

Flash glucosemeter

De FSL is overigens officieel geen continue glucosemeter maar een flash glucose meter (of intermittedly scanned continuous glucose meter) omdat je zelf actief met een scanner de sensor afleest. (Onlangs heeft overigens het bedrijf Ambrosia Systems een hulpstukje en een app ontwikkeld (BluCon) waarmee je de FSL zelf uitbreidt tot een 'echte' continue glucosemeter.) 

Vragen over de FreeStyle Libre? 

Stel je vraag hieronder door op de knop ‘Start gesprek’ te klikken, of mail je vraag naar info@diabetestype1.nl.Wij verzamelen de vragen en beantwoorden de meestgestelde vragen binnenkort in een apart artikel.

Gesprekken over dit artikel