Met een kunstalvleesklier de skipiste op

Redactie van diabetestype1.nl • 21 December 2017
shrine20171221-8195-kp890z.jpg

Jongeren met diabetes type 1 die tijdens een ski-kamp een kunstalvleesklier gebruikten, hadden betere bloedsuikerwaarden dan jongeren met een pomp en continue glucosemeter. Dat zagen Amerikaanse onderzoekers.

Intensief sporten betekent extra opletten bij diabetes type 1, en voor je het weet heb je een hypo te pakken. Of een hyper. Zeker voor sporten is een kunstalvleesklier interessant, of beter gezegd een closed loop-systeem bestaande uit een continue glucosemeter gekoppeld aan een zelfdenkende insulinepomp. 

Extreme omstandigheden

Een closed loop-systeem op een loopband in een ziekenhuis werkt goed. Maar hoe houdt zo’n systeem zich bij intensief en langdurig sporten onder extreme omstandigheden? Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Virginia deden een onderzoek met skiën, waarbij ook hoogte en kou een rol spelen. 

Allemaal intensieve controle

Aan het onderzoek deden 32 jongeren met diabetes type 1 mee, verspreid over twee 5-daagse skikampen in de Verenigde Staten. De helft van de jongeren kreeg een closed loop-systeem (met de t:AP-pomp van Tandem, of de Accu-CHEK Spirit Combo van Roche). De andere helft gebruikte hun eigen insulinepomp. Wel hadden ze evenals de andere groep dezelfde continue glucosemeter (de Dexcom G4). 

Alle deelnemers aan het onderzoek waren dus behoorlijk high-tech uitgerust en werden continu in de gaten gehouden door internisten en verpleegkundigen.

Meer tijd binnen streefwaarden

De jongeren met het closed loop-systeem hadden dag en nacht betere waarden dan de andere groep, en tijdens het skiën zaten ze allemaal minder minuten te laag. Zij zaten over 24 uur genomen 6,6% meer tijd binnen de streefwaarden. De meeste verbetering in hypo-tijd hadden beginnende skiërs: van 3,5% naar 1,2%. 

Hoeveel beter het ‘s nachts ging door het closed loop-systeem, hing erg af van de ski-ervaring. Kennelijk waren de ervaren skiërs handiger in het managen van hun nachtelijke hypo-risico dan de beginners. 

Meerwaarde

Een closed loop-systeem werkt dus nog beter dan alleen een pomp met continue glucosemeter, zowel overdag als ‘s nachts. De volgende stap is een langer onderzoek met minder intensieve begeleiding en meer verschillende uitdagingen die mensen in hun dagelijks leven tegenkomen, zeggen de onderzoekers.

Leestip: Lekker skiën met diabetes type 1

Kunstalvleesklier

NB: een closed loop-systeem wordt vaak kunstalvleesklier genoemd, ook door deze onderzoekers, omdat je zelf niets meer hoeft te doen om je bloedsuiker te regelen. Maar nog steeds werken de meeste pompen met alleen insuline. Er zijn ook kunstalvleesklieren in ontwikkeling die naast insuline ook glucagon toedienen, waaronder de Nederlandse van Inreda Diabetic. Die apparaten verdienen eigenlijk pas écht de naam kunstalvleesklier.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.