​Minder hypo’s door slimme insulinepomp die ingrijpt bij lage bloedsuiker

Een insulinepomp die zelf stopt met insuline afgeven als dat nodig is, zorgt voor minder lange hypo’s. Dat bleek uit onderzoek in Australië onder kinderen en jongeren met diabetes type 1.

Begin 2015 kwam de Medtronic MiniMed 640G op de markt. Het is een combinatie van insulinepomp en continue glucosemeter (-sensor). De pomp heeft een hypo-voorspellende functie: hij stopt met insuline afgeven bij een lage bloedsuiker, om hypo’s te voorkomen.

Onderzoekers van de Universiteit van Australië bekeken wat het apparaat doet op de langere termijn. Onlangs publiceerden zij hun resultaten in het vakblad Diabetes Care.

Onderzoek

Een half jaar lang deden 154 kinderen en jongeren met diabetes type 1 mee aan het onderzoek in Australië. De helft van hen kreeg de hypo-voorspellende MiniMed-pomp, dus met automatische insulinestop bij lage bloedsuikers. De andere helft van de deelnemers kreeg een ‘gewone’ insulinepomp. Ook zij gebruikten een continue glucosesensor.

Minder lang te laag zitten

De combinatie pomp + sensor verbeterde voor alle deelnemers het aantal minuten dat ze een waarde onder de 3,5 mmol/l hadden. Maar in de groep met de hypo-voorspellende pomp was dat nog beter dan in de gewone pomp + sensor-groep.

De slimme pomp gaf een afname van 2,8 procent naar 1,4 procent van het aantal hypo-minuten, zowel overdag als ‘s nachts. De gewone pomp liet het aantal minuten 'tijd-in-hypo' dalen van 3 procent naar 2,6 procent; de winst was vooral ‘s nachts.

Geen van de deelnemers had een ernstige hypo tijdens het onderzoek. Er was overigens geen verschil in HbA1c na dat half jaar.

Hypo-unawareness verbeterd

Bij de start van het onderzoek had 17 procent van de 90 deelnemers boven de 12 jaar te maken met hypo-unawareness. Dat wil zeggen dat zij de symptomen van een hypo niet meer goed voelden. Na afloop van het onderzoek was dat bij hen allemaal verbeterd: het aantal was gedaald naar 4% in de groep met de slimme MiniMed-pomp, en naar 13% in de groep met de gewone pomp + sensor.

Meerwaarde van slimme pomp 

Dit onderzoek laat dus zien dat een ‘slimme’ pomp die de insulinekraan dichtdraait als de bloedsuiker te laag wordt, nog beter werkt dan wanneer je zelf een sensor-alarm krijgt en handmatig ingrijpt. Ook helpt het om hypo-unawareness te verbeteren, in ieder geval bij jongeren.

Nieuwe MiniMed in aantocht

Inmiddels is in de Verenigde Staten overigens een opvolger van de MiniMed 640G uitgebracht, de MiniMed 670G. Die stopt niet alleen met insuline bij een hypo, maar geeft ook insuline bij als de bloedsuiker oploopt. Dit type apparaat wordt ook wel een hybrid closed loop-systeem genoemd, halverwege richting de kunstalvleesklier met volledige closed loop. Naar verwachting komt deze pomp in 2018 naar Europa.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan. 


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Robin met kunstalvleesklier.jpg
20 april 2019

In de krant: zo bouwde Robin Koops de kunstalvleesklier

nieuwe diabetestechnologie 2019.jpg
10 januari 2019

Diabetestechnologie in 2019: dit kun je verwachten

MinMed 670G.JPG
31 oktober 2018

MiniMed 670G op de markt – verschillen met kunstalvleesklier