Online je bloedsuiker beheren werkt positief

Redactie van diabetestype1.nl • 23 November 2017
shrine20171122-18714-1w2g3lf.jpg

Wie met diabetes type 1 zijn bloedsuikerwaarden downloadt uit de glucosemeter en online bekijkt, bijvoorbeeld met een smartphone, heeft betere waarden. Dat zagen Italiaanse onderzoekers.

Je hebt diabetes type 1 en moet niet alleen tig keer per dag je bloedsuiker meten, maar ook nog de waarden noteren om te bespreken met de diabetesverpleegkundige. Dat wordt makkelijker met glucosemeters die in verbinding staan met computersystemen, een app op je smartphone of met 'de cloud'. Handig, beter of niet? Italiaanse onderzoekers van de Catanzaro universiteit deden een proef.

Je bloedsuiker in een app

Van verschillende glucosemeters kun je de gegevens dowloaden en online bekijken. Zoals de Contour Next One meter + Contour Diabetes app, de Accu-Chek Connect Applicatie, de FreeStyle Libre + Libre Link app of de OneTouch Select Plus Flex glucosemeter + de OneTouch Reveal app.

De onderzoekers wilden weten of het downloaden van glucosewaarden een verbetering geeft in de bloedsuikerspiegel. Hiervoor maakten 63 mensen zes maanden lang gebruik van de Accu-Chek Connect DMS. De helft van hen downloadde hun gegevens in deze periode wel, de andere helft niet. De deelnemers hadden nog geen eerdere ervaring met het online bekijken van hun waarden.

Stabiele bloedsuikers

Er was verschil: na zes maanden hadden de mensen die hun gegevens online bekeken lagere waarden dan de groep die wel keurig mat, maar de waarden niet downloadde. Het HbA1c, gemiddelde dagelijkse bloedsuiker en de waarden voor en na de maaltijd waren beter bij de downloaders. Zij zaten ook meer tijd binnen de streefwaarden dan de niet-downloaders.

Meer inzicht

Dit was natuurlijk maar een klein onderzoek. Toch kunnen we de voorzichtige conclusie trekken dat het downloaden en online bekijken (via website, app, cloud) van je bloedsuiker een waardevolle bijdrage levert aan stabiele bloedsuikerwaarden. 

Waardoor werkt het dan? De onderzoekers denken dat de mensen die hun gegevens online bekijken meer inzicht krijgen in hun bloedsuikerwaarden. En ook dat ze via de cloud ook eenvoudiger hun gegevens kunnen delen met hun diabetesverpleegkundige en arts. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!