Inwendige insulinepomp uit productie in 2019

Mensen die geen insuline via de huid verdragen, hebben baat bij een inwendige insulinepomp. Medtronic, de enige producent, kondigt nu aan om per 1 juni 2019 te stoppen met deze pomp.

Recentste update van dit bericht: 13 april 2018

In Nederland zijn zo’n 70 mensen met diabetes type 1 afhankelijk van de inwendige insulinepomp Minimed 2007 van Medtronic. Zij kunnen om medische redenen geen gewone pomp gebruiken, en kunnen geen insuline spuiten. De inwendige pomp zit onder de huid en moet elke zes weken in het ziekenhuis worden bijgevuld met speciale insuline.

Afbouwen tot juni 2019

Fabrikant Medtronic wil nu stoppen met de productie van de inwendige pomp, omdat er te weinig gebruikers zijn. Ook heeft Medtronic al langere tijd te maken met leveringsproblemen van de verschillende onderdelen van de inwendige insulinepomp. Tot 1 juni 2019 levert Medtronic nog 100 pompen voor de landen waar mensen de pomp kunnen krijgen (Nederland, België, Frankrijk en Zweden).

Nog geen alternatief

Er is voor de huidige gebruikers van de pomp nog geen geschikt alternatief, dus bij hen heeft de wanhoop toegeslagen. Het betekent voor hen dan weer maandenlange ziekenhuisopname per jaar.

DVN in gesprek

Diabetesvereniging Nederland overweegt juridische stappen tegen Medtronic zodat de fabrikant pas stopt wanneer er een goed alternatief is voor deze mensen. Deze druk heeft nu geleid tot een verklaring waarin Medtronic aangeeft dat het zich in zal zetten om tot een samenwerking te komen, zodat de productie van de inwendige insulinepomp kan worden voortgezet. Medtronic stelt de technologie beschikbaar zodat anderen een alternatief kunnen maken. Het Nederlandse bedrijf IPaDic is een van de bedrijven waarmee Medtronic om de tafel zit. Medtronic verwacht in juli de uitkomst van deze gesprekken te delen. Naar verwachting zal er voor juni 2019 nog geen nieuw apparaat beschikbaar zijn.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Robin met kunstalvleesklier.jpg
20 april 2019

In de krant: zo bouwde Robin Koops de kunstalvleesklier

nieuwe diabetestechnologie 2019.jpg
10 januari 2019

Diabetestechnologie in 2019: dit kun je verwachten

MinMed 670G.JPG
31 oktober 2018

MiniMed 670G op de markt – verschillen met kunstalvleesklier