Minder insuline en betere bloedsuikers door glucagonremmer

Het medicijn REMD-477 remt de werking van glucagon en zorgt voor betere bloedsuikerwaarden bij mensen met diabetes type 1. Dit bleek uit onderzoek dat gepresenteerd is tijdens het internationale ADA-congres. 

Normaal gesproken houden insuline en glucagon samen de bloedsuikerspiegel in evenwicht. Glucagon laat hem stijgen, en insuline dalen. Iemand met diabetes type 1 maakt zelf geen insuline aan, maar wel glucagon. Het effect van glucagon (hogere bloedsuiker) moet je dus opheffen met insuline toedienen.

Groepen vergeleken

De Universiteit van Californië wilde weten wat er gebeurt als je de werking van glucagon afremt bij mensen met diabetes type 1. Tijdens een vijfdaags onderzoek kregen 21 volwassenen met diabetes type 1 dezelfde maaltijden. Hun bloedsuiker en benodigde insuline werden precies in de gaten gehouden.

Op de tweede dag kreeg de helft van de proefpersonen 70 mg van het medicijn REMD-477 onderhuids ingespoten. Dit medicijn remt de werking van glucagon. De andere helft van de proefpersonen kreeg een onschuldig nepmiddel (placebo) ingespoten.

Minder insuline en betere waarden

Na een paar dagen zijn de twee groepen met elkaar vergeleken. De mensen die het medicijn REMD-477 hadden gekregen, hadden een kwart minder eenheden insuline nodig dan de placebogroep. Het middel had er dus inderdaad voor gezorgd dat glucagon de bloedsuiker niet deed stijgen.

Lange werking

De deelnemers gebruikten allemaal nog 8 weken lang een continue glucosemeter. De glucagonremmer bleek lang door te werken: de gemiddelde bloedsuiker van de REMD-477-groep was 1,1 – 1,7 mmol/l lager dan die van de placebogroep. Hun bloedsuikerwaarden waren verbeterd, en zonder dat ze meer hypo’s hadden. 

Vervolgstudie

In dit onderzoek is gekeken naar het effect van een injectie. In een vervolgonderzoek willen de onderzoekers meer mensen over een langere periode volgen. Daarbij willen ze ook kijken hoe vaak je een injectie met REMD-477 zou moeten krijgen, en in welke dosering. Bijvoorbeeld 1 injectie per week. 

Het duurt dus nog even voordat een glucagonremmer onderdeel wordt van de behandeling van diabetes - áls het gebeurt - maar het is een interessant onderzoek. Alles wat helpt om de bloedsuiker beter te reguleren is meegenomen!

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

17 november 2016

Volgende stap voor de kunstalvleesklier

down20170118-25782-wo7bw8.jpg
18 januari 2017

Pomp met insuline en glucagon leidt tot betere glucosewaarden

EASD2018.jpg
08 oktober 2018

Nieuws van diabetescongres EASD