Extra insuline na vette maaltijd goed voor hart en vaten?

Redactie van diabetestype1.nl • 9 June 2017
shrine20170608-15856-ynwr4p.jpg

Britse onderzoekers raden mensen met diabetes type 1 aan om enkele uren na een vette maaltijd een extra dosis insuline te nemen. Dat zou hart en bloedvaten beschermen. De studie was te klein om dat te bewijzen, maar toont wel aan wat er op korte termijn in je lichaam gebeurt.

Mensen met diabetes type 1 hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het eten van vette maaltijden helpt daarbij niet, maar Britse onderzoekers van de Leeds Beckett University zeggen daar iets op gevonden te hebben. 

Een extra dosis insuline 3 uur na het eten van een vette maaltijd – denk aan het full English breakfast – zou niet alleen de bloedsuiker regelen, maar ook beschermen tegen hart- en vaatziekten.  

Vet eten, bloedsuiker en vetstofwisseling

Hoe kan insuline invloed hebben op hart- en vaatziekten? Doordat insuline niet alleen de bloedsuiker verlaagt maar ook invloed heeft op de vetstofwisseling. 

Vet eten vertraagt zoals bekend de opname van glucose uit het bloed, vandaar dat de bloedsuiker enkele uren na bijvoorbeeld een pizza alsnog kan stijgen. Maar ook de niveaus van bloedvetten zoals cholesterol gaan omhoog na een vette maaltijd, evenals stoffen die ontsteking in de bloedvaten in de hand werken. 

Rijst met curry

De Britse onderzoekers deden een klein onderzoek, met 10 mannen met diabetes type 1 en een gezond gewicht, van gemiddeld 26 jaar. 

De mannen aten drie keer een maaltijd met exact evenveel koolhydraten en eiwit, maar waarvan eentje weinig vet bevatte en de andere twee veel vet. Om precies te zijn: rijst met kip en een magere currysaus, waar voor de vette variant een flinke klont boter aan toe was gevoegd.

De proefpersonen spoten hun normale dosis insuline bij de ‘magere’ en bij een van de vette maaltijden. Bij de tweede vette maaltijd spoten ze 3 uur na de maaltijd een derde van hun oorspronkelijke dosis snelwerkende insuline bij.

Gunstiger waarden

De extra insuline had echt verschil gemaakt: 6 uur na de vette maaltijd waren zowel de bloedsuiker als bloedvetten en ontstekingsstoffen in het bloed hetzelfde als na de magere maaltijd. Terwijl zónder bijspuiten al die bloedwaarden duidelijk verhoogd waren 6 uur na de vette maaltijd.

De onderzoekers pleiten ervoor dat dit advies (3 uur na een vette maaltijd extra bolus snelwerkende insuline) standaard wordt voor mensen met diabetes type 1. De studie is gepubliceerd in het vakblad Diabetes and Vascular Disease Research.

Te klein voor bewijs

Dr. Henk-Jan Aanstoot van Diabeter in reactie op dit onderzoek: ‘Wij raden mensen al aan om na een maaltijd met veel vet en koolhydraten, zoals pasta en pannenkoeken, later te spuiten of met een pomp een vertraagde bolus te geven. Het is inderdaad bekend dat als je lang hoog zit, dit effect heeft op ontstekingsstoffen in het bloed en bloedvetten. Dat laat dit onderzoek wel heel mooi zien, ook al is het dus niet nieuw. Ik vind de claim van hart- en vaatziekten wel te ver doorgetrokken. Dit onderzoek is daarvoor te klein en minder geschikt qua opzet.’

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!