Medicijn voor diabetes type 2 doet ook wat bij diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 19 May 2017
shrine20170517-19028-m8zunp.jpg

Het geneesmiddel liraglutide is sinds een aantal jaar op de markt voor mensen met diabetes type 2. Amerikaanse onderzoekers zagen dat ook sommige mensen met diabetes type 1 er baat bij hebben.

Dit is een ouder nieuwsbericht. Voor de actuele stand van zaken rond medicijnen naast insuline bij diabetes type 1, zie dit artikel met een overzicht.

Een relatief nieuwe klasse medicijnen voor diabetes type 2 zijn de GLP-1-middelen (glucagon-like peptide 1), zoals liraglutide. Het medicijn beïnvloedt de hormonen die de darmen aanmaken in reactie op eten. Die hormonen remmen bijvoorbeeld de afgifte van glucagon. Liraglutide moet eenmaal per dag worden geïnjecteerd.

Proef van 3 maanden

Amerikaanse onderzoekers vergeleken 212 mensen met diabetes type 1, van wie de helft naast hun gewone behandeling met insuline drie maanden lang ook liraglutide kreeg (de merken Victoza of Saxenda). De andere helft kreeg ook dagelijks een extra injectie, maar met een placebo (nepmiddel).

Iets beter HbA1c

De liraglutide-groep had ten opzichte van de placebo-groep een verbetering in de gemiddelde bloedsuikers (HbA1c), had minder basale insuline nodig  en hoefde minder eenheden te bolussen. Het verschil was weliswaar niet schokkend groot, maar toch statistisch bewezen, zeggen de onderzoekers. Deelnemers met overgewicht vielen bovendien ruim 4,5 kilo af.

Overgewicht

De onderzoekers denken dat het voor mensen met diabetes type 1 en flink overgewicht (obesitas) weleens een overweging kan zijn dat zij naast insuline ook liraglutide krijgen. Op dit moment is dit nog geen officiële behandeling voor mensen met diabetes type 1. Daarvoor zijn er nu alleen verschillende soorten insuline om de bloedsuiker te regelen.

Overigens is het middel Saxenda sinds kort ook op de markt als behandeling tegen overgewicht, maar daar is wel wat kritiek op. Het is geen wondermiddel en heeft mogelijke bijwerkingen, zoals misselijkheid.

Goed idee of niet?

Is liraglutide inderdaad mogelijk interessant voor mensen met diabetes type 1? Ja, vindt internist Bastiaan de Galan (Radboud UMC Nijmegen): 'Er zijn zeker goede argumenten voor, aangezien diverse effecten onafhankelijk zijn van de werking van bètacellen. Voor een aantal patiënten met diabetes type 1 is overgewicht een groot probleem en afvallen met insuline lastiger. Zij gaan insuline dan soms minder of niet meer spuiten. In dat licht bezien kan behandeling met GLP-1 een toegevoegde waarde hebben.' 

'Bovendien zijn er aanwijzingen dat toevoeging van GLP-1 zorgt voor stabielere glucoseregulatie en daarbij mogelijk minder hypoglykemieën. Wij onderzoeken dit nu bij patiënten met diabetes type 1 en verminderde hypo-awareness. Kortom, ik vind de resultaten interessant genoeg om verder onderzoek naar deze behandeling te doen, maar het is natuurlijk nog te vroeg om dit al daadwerkelijk in de dagelijkse praktijk aan mensen met diabetes type 1 aan te bieden.'

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!