Pomp en pen even goed bij volwassenen met diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 18 April 2017
shrine20170418-28476-1awbirp.jpg

Een onderzoek in Engeland  bevestigt dat insulinepomp en -pen even goed werken bij volwassenen met diabetes type 1. In ieder geval als iedereen een goede uitleg krijgt over zelfmanagement.

Wat werkt beter om je bloedsuiker te reguleren als volwassene, een insulinepomp of meerdere insuline-injecties per dag? Daar is nogal eens discussie over. Daarom deden wetenschappers van de universiteit van Sheffield in Engeland een onderzoek.

Twee jaar pomp of pen

De onderzoekers gaven 260 volwassenen met diabetes type 1 dezelfde training over het reguleren van hun bloedsuiker. Toen verdeelden ze de mensen willekeurig in een insulinepomp-groep en een insulinepen-groep en volgden hen twee jaar lang.

Nauwelijks verschil

Na twee jaar pomp of pen gebruiken was er nauwelijks verschil in HbA1c tussen de deelnemers. De onderzoekers concluderen: met een goede uitleg over zelfmanagement werkt een pomp even goed als een pen. 

Goede training leidt overigens niet automatisch tot een goede diabetesregulatie, voegen de onderzoekers toe. Aan het begin van de studie hadden alle deelnemers een slecht gereguleerde diabetes. Dat was nog steeds zo na de twee jaar van de studie, ongeacht of ze een pomp of pen hadden gebruikt.

In het echte leven anders?

Behandeling met insuline-injecties kan dus even goed werken als met een insulinepomp. Het is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. De onderzoekers houden wel een slagje om de arm: ze hebben voor het onderzoek wel iedereen een goede diabetestraining gegeven. In een normale situatie krijgen mensen met een pomp soms misschien wat intensievere uitleg dan mensen die insuline spuiten, zeggen ze.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!