Je bloedsuikerwaarde 'zien' met een lens

Redactie van diabetestype1.nl • 5 April 2017
shrine20170405-8382-12ju97p.jpg

Amerikaanse onderzoekers hebben een minuscuul apparaatje ontwikkeld dat doorzichtig is en op een gewone contactlens kan worden geplaatst. De sensor kan de suikerwaarde meten. 

Meten zonder prikken. De wens van veel mensen met diabetes, en veel onderzoekers werken eraan. Met de FreeStyle Libre van Abbott en de Eversense van Accu-Check is het dagelijks prikken verleden tijd. De huidige onderzoekers ontwikkelen nu een techniek waarmee je de suikerwaarde in je ogen kunt meten. 

De onderzoekers maken gebruik van de IGZO-schermtechnologie. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar je hebt er dagelijks mee te maken. Het wordt namelijk gebruik in smartphones en tablets voor je schermresolutie. Momenteel zit de biosensor nog in de ontwikkelfase en is deze nog niet op een contactlens geplaatst. 

Dit apparaatje doet denken aan de Google-lens waar Novartis aan werkte. De lens werd bij Google onderzocht door Alphabet's life sciences unit Verily, tot zij in november 2018 meldden ermee te stoppen doordat de technologie niet betrouwbaar genoeg werkte [update nov. 2018]

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

foto: Jack Forkey/Oregon State University