Suikerwaarde meten in je zweet

Redactie van diabetestype1.nl • 15 March 2017
down20170315-28771-1bpr67p.jpg

Je suikerwaarde bepalen in je zweet. Koreaanse onderzoekers hebben hier een sensor voor ontwikkeld. Maar ze willen een stapje verder. Ze willen de sensor koppelen aan een systeem dat automatisch glucoseverlagende medicijnen afgeeft.

Veel mensen hebben behoefte aan een vervanger van de pijnlijke vingerprik. Zoals de FreeStyle Libre, of de nieuwe continue glucosemeter Eversense, waar we gisteren over berichtten. Maar onderzoekers proberen ook de suikerwaarde te meten met licht, in traanvocht of in je zweet.

Nieuwe meetmethode

Het team van de Seoul National University heeft een sensor ontwikkeld die de suikerwaarde meet in je zweet. Hiervoor is slechts 1 miljoenste van een liter zweet nodig. Het apparaat is getest bij mensen voor en na een maaltijd. De waarden van de zweetmeter komen goed overeen met de waarden van een vingerprikmeting. De sensor is flexibel en beweegt mee met de huid. 

Maar er moeten nog een aantal hobbels genomen worden. Er zit niet veel suiker in zweet en andere stofjes in het bloed kunnen de meting beïnvloeden. Verschillende sensoren binnen het apparaat moeten hier rekening mee houden.

Verbetering

Het huidige systeem biedt belangrijke nieuwe verbeteringen ten opzichte van de huidige pijnlijke vingerprik. Maar de onderzoekers willen een stapje verder, ze willen de sensor koppelen aan hele kleine naaldjes die automatisch medicijnen toedienen om de bloedsuiker te verlagen. Voor de volgende fase gaan de onderzoeker de patch testen bij muizen met diabetes.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!