Eerste patiënten krijgen onderhuidse glucosemeter

Redactie van diabetestype1.nl • 14 March 2017
shrine20171003-21026-v1c8g8.jpg

Afgelopen week is bij drie mensen met diabetes voor het eerst in Nederland onderhuids een continue glucosemeter geïmplanteerd: de Eversense. Het apparaat wordt in Nederland op de markt gebracht door Roche Diabetes Care.

Het nieuwe Eversense CGM systeem is op dit moment de enige implanteerbare sensor die continu glucose meet (CGM). De sensor meet tot 90 dagen lang glucosewaarden. Het systeem wordt in eerste instantie in twee behandelcentra aan een klein aantal mensen met diabetes aangeboden. 

Kleine ingreep

De sensor is met een kleine ingreep onder de huid van de bovenarm bij de drie patiënten ingebracht. De sensor communiceert met een oplaadbare en afneembare zender die op de bovenarm wordt gedragen. Glucosegegevens en -trends zijn af te lezen met behulp van de Eversense-app op een smartphone. Daarnaast geven zowel de zender als de smartphone-app een signaal af wanneer de glucosespiegel te hoog of te laag is.

90 dagen 

Het Eversense CGM systeem is gemaakt door het bedrijf Senseonics. Het biedt tot 90 dagen inzicht in glucosewaarden, zonder de noodzaak om de sensor wekelijks te vervangen of om een extra ontvanger te gebruiken. Er zijn ook al andere continue glucosemeters op de markt, maar die worden niet geïmplanteerd en moeten veel vaker worden vervangen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!