down20170215-20135-11nmxla.jpg

FreeStyle Libre leidt tot forse daling hypo's

Mensen met diabetes hebben aanzienlijk minder hypo's als ze een FreeStyle Libre gebruiken voor het meten van de bloedsuiker in plaats van een vingerprik. Dat stond vandaag in de Telegraaf.

Het meerdere keren meten van de bloedsuiker kost tijd, leidt tot stressvolle situaties, tot pijnlijke en gevoelloze vingertoppen en daarom doen mensen dit minder vaak dan nodig. Sinds twee jaar is daar nu een oplossing voor: de FreeStyle Libre van Abbott. 

Minder hypo's en hypers

Met de FreeStyle Libre kun je eenvoudig met een reader pijnloos je suikerwaarde meten. Vandaag zijn tijdens een congres over medische hulpmiddelen voor diabetes de resultaten van een grote studie met 51.000 patiënten gepresenteerd.  

Met het apparaat is er sprake van een daling van 38% van hypo's (lage bloedsuikers) en een daling met 19% van hypers (hoge bloedsuikers). Ook kijken de mensen veel vaker of de waardes wel goed zijn; het aantal metingen stijgt van drie naar gemiddeld vijftien keer per dag. 

Vergoeding

In omringende landen zoals bijvoorbeeld België, Duitsland en Frankrijk wordt de FreeStyle Libre vergoed, maar in Nederland nog niet. Op vrijdag 17 februari spreken artsen, zorgverzekeraars, overheid en de DVN over vergoeding hiervan uit het basispakket. Ook wordt er nagedacht over een richtlijn om te bepalen wanneer voor welke patiënt het scansysteem nuttig en zinnig is. 'Als deze er is, is de kans groot dat het apparaat voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking komt', zegt Michiel Geldof van het Zorginstituut Nederland.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Flash glucosemeter onderzoek.jpg
07 september 2021

Mensen voelen zich beter door gebruik flash glucosemeter

Senseonics eversense.jpg
23 juli 2021

Nieuwe generatie Eversense in de maak die langer betrouwbaar meet

Kunstalvleesklier Inreda in groot onderzoek.jpg
13 juli 2021

Nieuw onderzoek naar de kunstalvleesklier mogelijk dankzij grote subsidie