Bevroren(?) insuline

Afgelopen weken was ik in de Alpen. Overdag bewaar ik mijn insuline in een koelbox en 's-nachts in de tent omdat het zo koud buiten was dat de koelbox kon bevriezen. Door weersomslag werd de temperatuur in de koelbox overdag ook ineens ca -3/-5 graden. Ik bewaar de insuline in een plastic doos samen met een minimum/ maximum thermometer  zodat ik achteraf ook kan zien of de insuline niet te warm of te koud is geweest. De temperatuur in de doos met insuline bleek -3 graden. Ik was in lichte paniek.  Ik had geen mogelijkheid om nieuwe insuline te kopen en ben daarom  ondanks alle waarschuwingen de "bevroren" insuline gaan gebruiken. Die was helder en vloeibaar. En het werkte zonder problemen als voorheen. 

Op internet vond ik bijna niets over onderkoelde insuline (-3/-5 graden), behalve dan ernstige  waarschuwingen dat je het niet moet gebruiken. Maar als je voor het blok staat?

Één bericht op internet gaf meer geruststellende informatie:

Zoek op:  "quora what is the freezing and boiling point of insulin?" (eventueel artikel vertalen)

Dus er blijkt, volgens dat artikel,  toch wat marge als insuline onder het vriespunt komt. Insuline bevriest dan niet meteen en blijkt nog goed bruikbaar. In nood handig om te weten.

Hebben anderen ook  ervaring met onderkoelde insuline (<0 graden) ?
Hoe heb je het probleem opgelost? Hoor het graag.

  • Melden
  • Laatste reactie op 08 juli 2021 om 10:18