gesprek

Wielrennen met type 1

Bas Nulkes • 19 September 2017

Sinds een jaar heb ik een racefiets in mijn bezit. het wielrennen bevalt mij erg goed, een zeer leuke sport om buiten je grenzen op te zoeken.

Het eerste half jaar ben ik flink aan het stoeien geweest met mijn bloedsuikerwaarde en de voeding/insuline. Ik heb een pomp (omnipod) en merkt dat ik wel heel snel laag kwam te zitten. Ondanks dat ik mijn pomp op 0 had gezet zat ik na 10 km op een hypo, en dat is niet echt fijn. Ik nam steeds meer eten mee. Banaan, reepjes, energiedrink. Maar een wielrenner kan en wil niet te veel gewicht met zich mee nemen.

Na tips van lotgenoten en een afspraak met mijn diabetesverpleegkundige kwam ik er achter dit ik anders met mijn pomp moest omgaan.

ik kreeg de tip om 1 uur voor het fietsen mijn pomp op 50% te zetten. tijdens het fietsen (duursport) de pomp op 10% (niet op 0%) en na het sporten, tot midden nacht de pomp op 80% te zetten.

dit heeft tot nu toe goede waardes opgeleverd. In Juli heb ik met mijn werk in een groep meegedaan aan tour de Utrecht 70 km. Een tour-tocht waar je geen tijd/gelegenheid hebt om aan de kant van de weg je suikers te meten. Deze tocht liep boven verwachting goed. We hebben de laatste 50 km aan een stuk doorgereden. ik heb het gered met een banaan en twee reepjes.

Eind augustus heb ik met een collega een bourgondische tocht van 135 km gereden vanuit Oosterhout. Deze tocht was onder motor begeleiding. Dus geen stopgelegenheid. Ja er was er 1, halverwege tijdens een lunch van 15 minuten. Voor dit keer had ik een klein bloedsuikermetertje op mijn frame-tas gemonteerd. Zo kon ik onder het fietsen meten wat mijn waarde was. Helaas viel de meter door extreme trillingen van mijn fiets en moest ik het peloton laten gaan en weer inhalen. 

Nadat het metertje weer op zijn plek zat kon ik mijn suikerwaarde heel goed meten tijdens het fietsen. Ik heb deze tocht met prima bloedsuiker kunnen rijden. Ik durf nu tochten te gaan rijden met groepjes wielrenners en mij aan te melden voor langere tochten. 

Wie heeft er nog meer ervaringen met wielrennen met type 1?


groetjes, Bas