Genderverschillen in effecten van hypo’s en andere bloedglucosefluctuaties

Wat is er eigenlijk bekend m.b.t. genderverschillen in diabetes, specifiek verschillen in effecten van hypo’s, hypers en bloedglucosefluctuaties?

Vandaag las ik een interview (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/23/vrouwenbrein-is-kleiner-dan-dat-van-mannen-maar-werkt-harder-a4017178) dat mij aan het denken heeft gezet. Persoonlijk ervaar ik grote cognitieve effecten van zowel wisselingen als uitschieters in mijn bloedglucosewaarden. Ik heb de oorzaak steeds in mijn persoonlijkheid en lichamelijke gewenning gezocht, maar mogelijk heb ik een andere serieuze factor over het hoofd gezien: genderverschil. Komen cognitieve effecten van hypo’s, hypers en glucosefluctuaties überhaupt meer bij vrouwen voor? Die indruk heb ik (ja, ik ben zelf een vrouw ;-) wel, maar ik heb geen idee of dit ooit wetenschappelijk is onderzocht en ook is bewezen. Vooral cognitieve effecten van hypo’s lijken in mijn beleving omvangrijker te zijn bij vrouwen, maar natuurlijk kan dit op selectiebias berusten. De verschillen in hypobeleving zijn, zoals in eerder gesprek (https://www.diabetestype1.nl/gesprekken/dagelijks-leven/475-hoe-zien-jullie-hypo-s-eruit?page=6) is te lezen best groot, maar dit zou mogelijk dus ook gedeeltelijk door genderverschil verklaard kunnen worden.

Uit bovenvermeld interview komt het volgende citaat (NRC, 24/10/20): “Vrouwen hebben minder hersencellen, maar het lijkt erop dat ze per cel meer verbindingen maken met andere hersencellen. Dat zou betekenen dat ze een rijker netwerk hebben. Verder zijn de lagen hersencellen bij vrouwen sterker opgevouwen, waardoor er meer oppervlakte in hun kleinere hoofd past. Maar de belangrijkste compensatie is dat de stofwisseling in de cellen bij vrouwen per milliliter hersenweefsel wel 15 procent sneller gaat. En een snellere stofwisseling betekent meer activiteit.

Zou dit mogelijk kunnen betekenen dat het vrouwelijk hersenweefsel meer afhankelijk is van (lokaal) hersenmetabolisme? Ik bedoel als een klein hersengebied ten tijde van hypo net wat minder optimaal kan functioneren dat dit bij een vrouw grotere gevolgen heeft door grotere afhankelijkheid van het hersenmetabolisme. Daar bovenop heeft het vrouwelijk brein een rijker netwerk en zal een enkel aangedane zenuwcel dus mogelijk meer neuronen beïnvloeden. Zou het hierboven beschreven genderverschil in hersenen mogelijk een verklaring kunnen zijn voor mijn persoonlijke observatie dat vrouwen mogelijk eerder cognitieve effecten merken van afwijkende bloedglucosewaarden, vooral ten tijde van hypo’s?

Zijn er mensen op dit forum die meer kennis hebben over deze materie of mensen die hun ervaringen willen delen? Ik hoor ze graag!

Groet, Jupiter

  • Melden
  • Laatste reactie op 31 augustus 2021 om 14:15