gesprek

DiaBuddy app: hoe moet het gaan werken?

Wanda Catsman • 23 March 2018

Om jou met diabetes type 1 te ondersteunen willen we de app DiaBuddy ontwikkelen. Lees eerst deze tekst  om een beeld te krijgen van de app:

Met de app DiaBuddy kunnen mensen uit jouw omgeving een dag met jou ‘meelopen’ om een idee te krijgen hoe het is om met diabetes type 1 te leven. DiaBuddy gaat verder dan alleen noodzakelijke en/of feitelijke informatie delen, maar neemt jouw buddy mee in het leven van een diabeet, zoals dat voor jou een dagelijkse werkelijkheid is. De app is erop gericht je buddy echt te laten ervaren wat de impact van diabetes op jouw leven is, zodat je buddy beter kan begrijpen hoe het is om met diabetes type 1 te leven.

Het concept
Via de app nodig je je buddy uit om letterlijk ‘een dag met je mee te leven’: je buddy krijgt gedurende de dag mee welke beslissingen jij moet maken, handelingen je moet verrichten en welke berekeningen je moet doen om goed met je diabetes om te gaan. Bovendien geeft de app (op een onverwacht moment) je buddy een visuele hypo-ervaring door middel van video.

Hoe het werkt
Wanneer je de app hebt gedownload kun je mensen uitnodigen als buddy voor een specifieke datum. Wanneer je buddy de uitnodiging accepteert, zal hij/zij op de desbetreffende dag 24 uur lang met jou meeleven. Bij de uitnodiging kun je kiezen of je je buddy handmatig door jouw dag mee wilt nemen (dat betekent dat je handmatig en real-time je handelingen, beslissingen en meetmomenten kunt delen), of dat je een door het Diabetes Fonds vastgesteld programma wilt gebruiken (je hoeft dan zelf gedurende de dag niets meer te doen).

Samen beleven
DiaBuddy is er echt op gericht om anderen te laten ervaren hoe het is om met diabetes type 1 te leven. Je buddy zal zo veel beter inzien en begrijpen wat het effect van diabetes type 1 op jouw leven is. Na iedere handeling of actie kan je buddy jou daarom ook delen hoe hij dit ervaart, zijn/haar respect aan je tonen of een vraag stellen door middel van de chatfunctie. 

Vragen:

  • Wat vind je van dit idee om een app als DiaBuddy te ontwikkelen? Leg uit wat je goed, en wat je minder goed vindt.
  • Zou jij de app gebruiken? En kun je ook een voorbeeld geven van een specifieke situatie waarin je DiaBuddy zou gebruiken? Leg ook uit waarom juist dan.
  • Wanneer je denkt dat je DiaBuddy niet zou willen of kunnen gebruiken: kun je uitleggen waarom niet? En wat kunnen we aan dit idee veranderen zodat jij er wel wat aan hebt?  

We horen heel graag jouw mening, zo bouwen we samen aan een mooi product dat ook echt werkt in de praktijk!

Hierna volgt nog één set met vragen over de werking van de DiaBuddy app, je krijgt hier een uitnodiging voor na het beantwoorden van bovenstaande vragen.