gesprek

Insuline resistentie bij diabetes type 1

Marcel van Helden • 28 februari 2020

Na bezoek aan mij arts een anderhalf jaar gelden zei hij: het lijkt wel dat je insuline resistent aan het worden ben. op dat moment hebben we het niet serieus genomen omdat een veranderd eet patroon van mij een verhoogde insuline inname dit verklaarde. Afgelopen december na een voorhoofd-holte ontsteking ging ik voor controle bij huisarts langs. Ik had de laatste lab uitslagen van het ziekenhuis meegenomen voor hem. Na een gedegen blik erop zei hij lijkt wel of je insuline resistent bent. nou als 2 artsen los van elkaar dit zeggen dan moet het dat zijn. Drastisch mijn dieet omgegooid en koolhydraat arm zo niet vrij aan het eten. Max koolhydraten zit ik nu op 50 gram per dag(max). dagelijkse insuline verbruik is van 99 eenheden per dag gedaald naar 51 eenheden per dag.

Nu 3 maanden later. Mijn basaal heb ik moeten verhogen en mijn koolhydraat ratio verlagen(betekend meer insuline bij eten). basaal zit ik nu op 1,6 24 uur lang(zat op 1,4 en 1,55) en koolhydraat ratio op 6.5 00:00 tot 12:00, 5.8 tot 18:00 en 6.3 tot 24:00. Ikzelf vind dit een aardige stijging. time in range zit ik nu op 69%. ik sport 3x per week heb een viseraal vet van 7% en 18% ander vet. geen overgewicht.

hèhè eindelijk mijn vraag: heeft iemand ervaring met insuline resistentie? hoe lang duurt het voor dit afneemt? welke gevolgen heeft het als het niet afneemt? misschien iemand nog tips voor mij? 

ben benieuwd.

Marcel