gesprek

Luchtwegproblemen en diabetes

Ilse • 20 December 2018

Beste Mensen,

Ik heb een vraag. Ik heb sinds dit voorjaar aanhoudende luchtwegproblemen en heb sindsdien nu al 5 keer aan de cortisone gezeten inclusief bijbehorende antibioticakuren, inhaleermachine en wat ze hier in Frankrijk allemaal wel al niet meer verzinnen om je op de been te houden. Is gelukkig goed op te vangen met de pomp, dus daar nauwelijks een probleem. (Er is inmiddels een lichte vorm van tracheomalacie vastgesteld en ik heb al 25 jaar inspanningsasthma, waar ik weinig last van heb gehad zolang ik mijn medicijnen gebruikte). Af en toe ben ik even een paar weken bevrijd van de klachten en kan ik gewoon weer wandelen en zo, maar als het mis is, kom ik buiten adem binnenshuis de trap van 8 treden op en hoest als een St. Bernard, dus aangenaam is anders. Is dit een geheel op zichzelf staand punt of past dit bij de serie complicaties. De longarts en huisarts hier, prima mensen overigens, houden zich op de vlakte daaromtrent. Mijn huidige endocrinologe, nog in opleiding, is beslist betrokken maar nog erg jong, dus weet theoretisch wel het nodige edoch, onverwijtbaar, minder uit ervaring en tja, zolang ik goed ben ingesteld is het ook niet echt haar probleem natuurlijk.

Kent iemand dit verschijnsel in relatie tot DM en zo ja, waar kan ik dan gemiddeld op rekenen qua verloop? Gaarne een reactie. Alvast prettige dagen iedereen en een goed en gezond 2019.

Aanvulling: gisteren ben ik weer bij de huisarts geweest, (jazeker: voor een aanvullende a.b.-kuur ;-) , want de eerste zette geen echte zoden aan de dijk) en toen ik het bovenstaande balletje toch maar weer eens opgooide door aan te geven dat dit onderwerp me van lieverlee ook figuurlijk begon te benauwen, heeft hij overduidelijk verklaard dat er geen relatie (bekend) is tussen deze klachten en de diabetes. Wellicht zijn we dientengevolge wel kwetsbaarder voor infecties, (wat ik eerlijk gezegd de eerste 53 jaar niet heb hoeven mee te maken, maar dat is misschien een cadeau?), maar daar stopt het dan ook. Gelukkig maar! Ik hoop dat jullie iets aan deze informatie hebben.