gesprek

Tips om huidirritatie te voorkomen

Thalina van diabetestype1.nl • 5 October 2021

Dit gesprek is een reactie op het artikel:Huidirritatie door sensor of insulinepomp


Een paar dagen terug plaatsten we dit artikel over huidirritatie door sensor of insulinepomp op Facebook met de vraag of mensen nog tips hebben om huidirritatie te voorkomen. Daar kwamen zoveel reacties op, dat we jullie die niet wilden onthouden. Een greep uit de tips om huidirritatie te voorkomen:

 • Cavilon spray van 3M: eerst de spray gebruiken voor dat je de glucosesensor plaatst, even laten drogen en dan de sensor plaatsen.
 • Ik gebruik de waterproof pleisters of tape in huidskleur van Nexcare.
 • Ik krijg de FSL 2 via Mediq. Zij hebben na doorvragen van het niet altijd goed blijven zitten van de sensor de volgende twee producten aangeraden.
  • Alkotip; voor het ontsmetten van het huid oppervlak voor het aanbrengen van de sensor. Bij FSL 1 zat dat gewoon in het doosje, nu niet meer. Een schoon oppervlak voor de sensor is beter in alle opzichten.
  • Skin tac wipe; veranderd je huid door een simpele veegbeweging over het aan te brengen huidoppervlak in een super stroeve huid, waar de sensor veel beter op plakt. Een soort spuitpleister maar dan in een doekje. Werkt erg goed.
 • Fluxotide (neusspray) op de huid spuiten, op laten drogen en dan daarna de sensor plaatsen.
 • Voor onze dochter gebruiken we Fixomull stretch ‘pleisters’ die we zelf op maat knippen. Ideaal en geen irritatie meer.
 • Dexamethason oogdruppels op de huid op advies van de allergoloog UMC. Het was een laatste redmiddel voor mij en werkt erg goed!
 • Superfijn dat dit onderzoek zichtbaar maakt en meer concreet dát er nood is en waaráán er nood is. Na veel huidirritaties bij verschillende sensoren, nu blij met een Dexcom G6 met behulp van extra aanpassingen. Iedere huid is anders en het blijft zoeken. Voor mij was het een maandenlange zoektocht naar zoeken wat wél werkt bij m'n huidirritatie. Op de website van Dexcom zelf staat een hele lijst met wat eventueel (mogelijk) kan helpen bij een geïrriteerde huid en wat er tegen te doen. Ik ben uiteindelijk hierdoor (én samen met de tips van Facebookgebruikers uit de groep "Dexcom and Libre rash") verder geholpen. Ik heb uiteindelijk een goede combinatie gevonden door gebruik van een protective spray om mijn huid te beschermen, hydrocolloïd verband die een laag vormt tussen de huid en de sensor én daarnaast een overtape sticker die helpt om de boel te laten plakken op m'n huid.

Een hoop tips, ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Wat is jouw tip om huidirritatie te voorkomen?