Dit gesprek is een reactie op het artikel:Abbott kondigt nieuwe FreeStyle Libre 2 aan


Update van de redactie: 

Inmiddels heeft een communitylid gemeld dat de FreeStyle Libre vanaf eind november 2020 in Nederland beschikbaar is. 

---

Hoe staat het inmiddels met de voortgang van de FreeStyle Libre 2? Ik pleegde een belletje naar Abbott. Momenteel wordt hij uitgegeven in Duitsland. De medewerkster zei dat België hem misschien ook heeft. Maar korte check op internet kan ik daar helemaal niks over vinden (of ik zoek verkeerd;p).
Is hij in Nederland particulier te kopen? Het antwoord was "Nee". Weet u wanneer dit wel kan? "Dat is onbekend. We weten niet wanneer hij naar Nederland komt, of dat hij überhaupt in Nederland verkocht gaat worden." 

Ik snap dit niet. Hij kost exact hetzelfde. €60,- voor een sensor voor 2 weken gebruik (exact hetzelfde als de FSL1 die nu sinds een tijdje wel vergoed wordt). Er dient alleen wel een andere meter te worden aangeschaft i.v.m. de alarmfunctie die hierop zit dmv bluetooth, kosten eenmalig € 60,-. 

Ik blijf dus nog zitten met een hele hoop onbeantwoorde vragen en wil voor iedereen die hier baat bij heeft dat er schot in de zaak komt. Misschien cru gezegd, maar zo belangrijk vind ik 'm.
Wie heeft hier de beslissing in dat hij nog niet in Nederland verkocht wordt? Bij wie dienen we hiervoor aandacht te vragen? Waarom duurt dit zolang? Wat voor pilots lopen er in Nederland of buitenland waar wij nog op wachten? 

En nog belangrijker, waarom wordt de sensor nog niet vergoed terwijl hij exact (!) hetzelfde kost?
Terwijl hij een enorme meerwaarde heeft voor de gebruiker. Het kan het verschil zijn tussen niet meer functioneren, of zelf nog suiker kunnen pakken. 
We hebben blijkbaar als NL zijnde al contact en waarschijnlijk een contract met Abbott. Gezien zij al de FSL1 via vergoeding leveren aan mensen in NL. Dus waarom kunnen we niet zonder slag of stoot de FSL2 laten doorstromen in diezelfde constructie? 

Ik heb hier een tijdje over nagedacht. Ik heb ook het Zorginstituut Nederland gemaild met deze vragen en de beweegredenen waarom vergoeding van deze sensor een oplossing voor veel problemen met hypo's en hypers kan zijn voor een grote groep mensen. 

_____________________________
Ik heb hier en daar wat reacties.
Resultaat tot dan toe van de weg die ik moet bewandelen.

- bij zorgverzekering vragen of de sensor onder vergoeding mag (daarvoor bij Abbott offerte aanvragen voor het systeem en offerte voorzien van medische onderbouwing naar zorgverzekering)
- als dat niet mag: dan vragen beslissing opnieuw te beoordelen
- als na heroverweging niet wordt gehonoreerd door verzekering, mogelijkheid om geschil voor te leggen aan SKGZ. 
- als uit dit geschil een zaak voort vloeit, komt dit vaak via SKGZ bij ZiN terecht. 
Eerste stap klinkt prima, de rest vind ik erg juridisch/officieel worden en weerhoud ik me liever van. Hoop toch dat de sensor gewoon doorstroomt op de Nederlandse markt. Op de normale manier.

_____________________________

Momenteel loop ik spaak: ik heb (zoals zorgverzekering aangaf) Abbott om de offerte gevraagd. Zodat de verzekering een aanvraag ontvangt met offerte en medische onderbouwing. En zo de FSL2 kan laten beoordelen/onderzoeken. Maar daar strand ik, omdat ik geen offerte van Abbott ontvang. 
Op de brutale vraag wat er wellicht nog in de weg staat om de sensor op de NLse markt te laten doorstromen, geeft Abbott aan: Wij kunnen helaas nog geen enkele nadere informatie verstrekken wanneer hij in Nederland verkrijgbaar is en dus ook nog geen offerte verschaffen.
Mijn poging om een eerste stap te zetten strand dus voorlopig. Ik ga me wel inlezen over de Dexcom G6 sensor tot die tijd.