gesprek

Wel of geen tweede booster bij diabetes?

CGM in de basisverzekering • 18 februari 2022

De Gezondheidsraad heeft 18 februari 2022 geadviseerd om alleen 70-plussers en bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met downsyndroom, en ernstige immuunstoornis een tweede boosterprik te geven. Dus niet mensen met diabetes (jonger dan 70).

Een onopgemaakte versie is vandaag beschikbaar hier:

https://www.gezondheidsraad.nl/aankomende-adviezen/documenten/adviezen/2022/02/18/tweede-boostervaccinatie-tegen-covid-19

Het is echter ook bekend dat het oplopen van een Covid-besmetting, ook als het de Omikron-variant is, de diabetesregulatie behoorlijk kan ontregelen. In de groep die in het ziekenhuis worden opgenomen met secundaire klachten vanwege Covid zijn ook mensen met diabetes, in hun geval ernstige ontregeling van diabetes. Deze groep werd specifiek genoemd door de heer Van Dissel in de 2e kamer tijdens de technische briefing op 16 februari.

Zouden mensen met diabetes daarom niet ook een 2e booster moeten krijgen zodra de effectiviteit van de 1e booster is afgenomen? Het geven van een griepvaccin aan deze groep is immers ook voor een groot deel aanbevolen om de ontregeling en de secundaire klachten tegen te gaan.