Laat prof. dr. Bart Roep vertellen over de zoektocht naar oorzaken en genezing van diabetes, en het klinkt bijna als een avonturenroman. Met zijn team in het LUMC heeft hij de afgelopen jaren heel wat ontdekkingen gedaan. Aan eiwitten, bètacellen, genen. Roep trekt ons in een duizelingwekkende vaart mee langs de belangrijkste mijlpalen. Je leeft mee met zijn blijdschap als immunoloog dat type 1 geen foutje is van het door hem zo bewonderde menselijke afweersysteem, maar een vergissing van de bètacellen zelf. Sterker nog: het afweersysteem van de meeste diabetespatiënten werkt eigenlijk te goed. Zo goed dat ze minder kans hebben op bepaalde andere ziektes. Dat dan weer wel.
Als lid van de Maatschappelijke Adviesraad van het Diabetes Fonds heb ik de afgelopen jaren tientallen onderzoeksvoorstellen gelezen en beoordeeld vanuit het perspectief van patiënten en hun familie. In sommige onderzoeksprogramma’s zien we de onderzoeker wel live, in andere programma’s blijft het bij papier. En ik heb inmiddels geleerd dat dat een wereld van verschil maakt: de passie van de onderzoeker laat zich slecht vertalen naar documenten. Dus als ik de kans krijg om mee te gaan naar een site-visit met het Diabetes Fonds om live een tussenrapportage te horen, grijp ik die graag aan.
Tot tranen toe ontroert Roep’s verhaal me, met name door het grenzeloze optimisme dat er uit spreekt: hij gaat er vol voor om diabetes de wereld uit te helpen. Maar hij geeft ook meteen aan dat daar een probleem zit. Want wat de afgelopen jaren duidelijk werd, is dat er in ieder geval geen ‘magic bullet’ aan zit te komen, een oplossing die bij alle diabetespatiënten gaat werken. Die bestaat niet. Net als bij kanker is genezing een haast individuele zoektocht naar wat bij jouw genetische barcode gaat werken. Overal ter wereld worden therapieën bedacht en ontwikkeld, dus waarschijnlijk is dat er voor veel soorten genetische barcodes therapieën beschikbaar zullen komen die gehele of gedeeltelijke genezing mogelijk maken. Maar hoe snel dat gaat, hangt van heel veel zaken af…
Als eind van het jaar mijn rol in de Maatschappelijke Adviesraad afloopt, ga ik me zeker op andere manieren inzetten voor de genezing van diabetes. Het liefst ga ik mijn marketing en communicatie-skills inzetten op 1 van de 5 hierboven geschetste uitdagingen. Hoe? Dat weet ik nog niet…. Wat ik wel zeker weet is dat ik het onderzoek van Bart Roep nog nauwer ga volgen dan ik al deed.