AFWEERGESCHUT……..

JDB • 9 April 2018
Jeannette foto afweergeschut website.jpg

Eerlijk gezegd ben ik niet alle dagen bezig met het onderwerp AFWEERSYSTEEM. Het woord op zich neemt voor mij al een bepaalde vorm aan van oorlog voeren. Strijd leveren. Nou dat is diabetes an sich al wel. Dagelijkse de strijd aangaan. Zo probeer ik maar om te gaan met ‘mijn’ diabetes. Het is een acceptatieproces dat je dit hebt en vervolgens wil je de lieve vrede bewaren door er zo goed mogelijk mee om te gaan. 

Zoals in een echte oorlogvoering zijn er onderhandelingen nodig om tot een akkoord te komen. Veel onderhandelingen zelfs. Daar moet ik weleens van zuchten. Weer een afspraak met een hulpverlener: specialist, onder anderen internist-oogarts-MDL-arts-cardioloog, diabetesverpleegkundige, medisch pedicure, etc. etc. En tja, als je dat niet doet dan komt de verzekering om de hoek kijken. Dat betekent een schot in eigen voet nietwaar? 

Als diabeet zit je in de voorste linie, lig je onder vuur zeg maar. Wat voor wapens kun je dan nog inzetten om ‘de vijand’ van je af te slaan? Ja, RUST, REINHEID en REGELMAAT is mij altijd geleerd. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen. Als je wat ouder begint te worden word je minder flexibel en gaan er allerlei andere problemen spelen in je leven. Zorgen om grotere kinderen, zorgen om (schoon)ouder(s) etc. Ook zij maken van alles mee, breken een heup of worden ziek en dan ren je maar weer om te zorgen voor. Zeker als je zelf in de zorg werkt dan is dat het meest voor de hand liggend. Toch? 

In die genoemde strijd ga je uit van redelijkheid. Toch is het meestal een ongelijke strijd. Opeens een aanval van links door torenhoge bloedsuikers die je niet kunt verklaren. Leg dat maar eens uit aan de deskundigen. Die dan, ook wel weer een klein beetje logisch vragen wat je zoal naar binnen werkt. Terwijl je zelf weet dat dat heel weinig is. Het voelt wel alsof je alles moet verantwoorden. Met een pomp wil men nu het hoogst mogelijke rendement behalen. De ratio zo goed mogelijk berekenen… Dan kan die nare STRESS ook een hoop ellende veroorzaken. Soms laat je lijf je gewoonweg in de steek. Krijg je opeens te maken met allerlei complicaties waar je nooit aan had gedacht. Ook weer zo’n aanval, wellicht deze keer uit de achterhoede. 

Kortom, we gaan deze strijd niet winnen. We kunnen ons wel proberen zo goed mogelijk te wapenen met alle middelen die we (mogen) hebben. En dat is dan toch weer een schot in de roos…