Blog Suzan - Leven zonder diabetes 1 1400 x 660 px.jpg

Leven zonder diabetes? Ik zou niet weten hoe

“Heb je dat verhaal gezien, van die man die zo’n systeempje heeft bedacht voor mensen met diabetes?” Het is de achtste keer in drie dagen tijd dat iemand het mij vraagt. Maar het geeft niet dat iedereen mij telkens tipt, want dit wereldnieuws wil ik wel honderd keer lezen. Robin Koops, held der diabeten, creëerde een kunstalvleesklier. En oh, wat zou het fijn zijn als dat ding op de markt komt.

Al heb ik momenteel niet veel te klagen met mijn insulinepomp en sensor, een kunstalvleesklier gaat nét dat stapje verder richting leven alsof er geen diabetes is. Ik heb er weleens van gedroomd: een leven zonder diabetes. Maar eigenlijk kan ik me er niets bij voorstellen. Hoe zou het zijn... zo’n leven zonder diabetes?

Ik was acht toen de diagnose diabetes type 1 werd gesteld. In een paar dagen tijd leerde ik alles over prikken, spuiten, ratio’s, hypers, hypo’s, koolhydraten en eilandjes van Langerhans. Het beeld van mijn lichaam veranderde van een functioneel instrument om me door de dagen te bewegen, in een geval dat zorg en aandacht nodig had om überhaupt te functioneren.

Maar: terug naar de vraag. Hoe zou het leven zijn zonder diabetes type 1? Een leven zonder prikken, spuiten en koolhydraten tellen. Een leven zonder ‘ik moet even stoppen, want mijn bloedsuiker is te laag’. Een leven zonder ‘ik heb vannacht nauwelijks geslapen, want mijn bloedsuiker was te hoog’. Een leven zonder nadenken over alles wat je eet, alles wat je doet en soms zelfs alles wat je denkt.

Eerlijk? Ik zie het niet voor me. Ik denk dat ik niet eens meer weet hoe leven zonder diabetes moet. Ik weet nog maar weinig van voor mijn diagnose. Die acht jaren zonder diabetes, vormen een soort zwart gat in mijn geheugen. De herinneringen aan schooldagen, verjaardagsfeestjes, vakanties en sportdagen zonder diabetes, zijn vervaagd door de tijd.

Hoe zou het zijn zonder diabetes type 1? Ik weet het niet. Ik weet het echt niet. Maar ik hoop heel, heel hard dat ik het ooit te weten mag komen.


Gerelateerde blogberichten

Blog Jupiter - 38 jaar.jpg
23 januari 2020

38 jaar, zei de glazen bol

hoop hype diabetes type 1.JPG
16 april 2018

Hoop versus hype

07 maart 2018

Diabetes & Technische ontwikkelingen | Diabetes TV #7