Verpakken van eilandjes

Paul de Vos • 15 December 2016
down20161223-9155-1judk1d.jpg

De meeste mensen in Nederland hebben geen idee hoe belastend een leven met diabetes is. De gemiddelde Nederlander denkt dat je met een beetje insuline per dag weer genezen bent. Ik heb altijd beter geweten doordat ik mijn hele leven al omringd ben door mensen met diabetes type 1. 

De belasting en de inbreuk op de kwaliteit van leven voor diabetespatiënten was mijn belangrijkste motivatie om al heel vroeg in mijn carrière, op mijn 18e, te besluiten dat ik wilde werken aan het oplossen van diabetes type 1. Helaas bleek dat lastiger dan ik toen dacht, maar dat heeft mijn motivatie nooit aangetast. We hebben namelijk grote stappen gemaakt in het begrijpen welke kant we op moeten om diabetes te genezen. 

Naast de betrokkenheid bij de patiënten moet ik ook toegeven dat de complexiteit van het vinden van een oplossing mij enorm intrigeert. Bij elke stap vooruit ontdekken we meer en meer over de ziekte en hoe de eilandjes van Langerhans functioneren en hoe zij communiceren met het afweersysteem. Het fascineert mij ook hoe de micro-organismen in de darmen en ons dieet de afweer tegen eilandjes in het vroege leven kunnen sturen.

Ikzelf geloof dat de oplossing uiteindelijk zit in het teruggeven van een insulineproducerend transplantaat. Alleen eilandjes kunnen op dit moment de glucosespiegel van minuut tot minuut reguleren zoals het lichaam dat nodig heeft. Voordat transplantatie mogelijk is, moeten er echter wel veel obstakels overwonnen worden. Wellicht één van de belangrijkste is de huidige noodzaak om afweeronderdrukkende medicijnen te gebruiken om afstoting te voorkomen. 

Het gebruik van deze afweeronderdrukkende medicijnen kan voorkomen worden door de eilandjes te verpakken in biomaterialen. Het voordeel van het verpakken is dat de patiënt dan geen medicijnen hoeft te gebruiken om afstoting te voorkomen. Een ander groot voordeel van verpakken is dat we niet vast zitten aan eilandjes van menselijke donoren, maar ook bijvoorbeeld eilandjes van dierlijke oorsprong of gemaakt uit stamcellen kunnen gebruiken. 

In Groningen zijn wij in de wereld toonaangevend geworden op het gebied van het verpakken van eilandjes. We maken zelf speciale biomaterialen waarin de eilandjes zich fijn voelen en relatief weinig reactie uitlokken. Er zijn echter nog veel verbeteringen nodig om eilandjes langdurig te laten overleven in de kapsels. Daar wordt hard aan gewerkt.

Prof. dr. Paul de Vos

Groningen MC