Bitterzoet

Hester • 18 januari 2017
down20170118-25782-1xaxjn7.jpg

Daar lag hij, onze uitgemergelde, doodzieke peuter. In slaap gevallen na hevig verzet tegen alle slangen, infusen en draden. Uitgeput na weken/maanden van interen op zijn lijf. Bitter. Heel bitter.

“Uw zoon heeft diabetes”, vertelde de arts van de Eerste Hulp. 

Mijn eerst gedachte: “Hij mag geen suiker meer. Akkoord. Geen probleem. Dat kunnen we.” Ik voelde weer wat hoop, het bittere kreeg een vleugje zoet. Daar was Bitterzoet. We hadden een nieuwe smaak op ons bordje gekregen. 

Zoet was het leren dat hij gerust suiker mocht eten, al at hij een slagroomtaart. Bitter was het om leren dat het zoveel complexer was dan dat.

Het is bitter deze levenslange diagnose te krijgen voor ons lieve, kleine peutertje.

Maar hoe zoet was het om na twee dagen medicatie het licht weer aan te zien gaan bij dat mannetje! We hadden onze zoon terug, hij was weer beter! Zo voelde het echt.

Het is bitter het onbegrip in je nabije omgeving te proeven. Dat je zorgen, harde werk en gebroken hart niet gezien wordt door de mensen om je heen. Maar, hoe zoet is het als mensen naast je gaan staan en zeggen: vertel me alles, ik ga je helpen. We zijn er voor je. Hoe zoet is dat, hoe zoet is dat?

Het is bitter om maandelijks “gratis” online te shoppen in de webshop van de apotheek. Om je kind pijn te moeten doen met naalden en infusen. Maar hoe zoet is het, dat alle medicatie beschikbaar is en ons zelden iets kost. Dat we leven in vrijheid, rijkdom en een verzorgingsstaat.

Bitterzoet is een tijdschrift, door ons gemaakt. Over ons leven met onze peuter met diabetes type 1. Met uitleg over diabetes, de vertaling naar het dagelijks leven, peuterpret en columns over schuldgevoel en vertrouwen. Gemaakt om de mensen om ons heen te informeren, mee te nemen in ons leven met zorg voor een kind met diabetes type 1. Met als resultaat: erkenning, begrip en steun. Opluchting. Van bitter is ook zoet te maken.

Bitterzoet is verkrijgbaar op: www.studioloog.nl