kerst met diabetes.png

Kerstmis is een (diabetes)feestje

Vrolijk huppel ik rond door de schoolgangen. Om mij heen zie ik fonkelende kerstverlichting en schitterende kerstballen. Op de achtergrond hoor ik zachte kerstmelodietjes. Wat verheug ik me op het vooruitzicht van twee lange weken kerstvakantie. Geen juf of meester, geen schoolbel die de dag inluidt, geen rekensommen waarvan mijn hersenen kraken. Twee weken lang genieten.

Als klein kind kon ik me al enorm verheugen op de gezellige feestdagen. Wandelen met familie, samen naar de film, lekker eten of als het goed gesneeuwd had met de slee de berg af. De winter was mijn favoriete seizoen en de kerstvakantie mijn favoriete vakantie. Tot die ene Kerstmis in 2005...

Terwijl iedereen zich verheugde op kerstfeesten en de nabije vakantie, moest ik even langs de huisarts. Niets spannends, hooguit een irritante onderbreking van de kerstactiviteiten. Een paar uur later was de stemming helaas 180 graden gedraaid: diagnose diabetes type 1 en het vooruitzicht van Kerstmis in het ziekenhuis.

Het is niet mijn fijnste herinnering. Nu, dertien jaar later, kan ik nog steeds verdrietig worden van het gevoel van eenzaamheid en het niet thuis kunnen zijn met kerst. Ieder jaar is er wel een moment, vlak voor of tijdens de kerstdagen, dat de tranen in mijn ogen springen, bij de gedachte aan die ene kerst die mijn leven op zijn kop zette.

Dit jaar heb ik dertien jaar diabetes. En deze kerst ziet er een stuk rooskleuriger uit, dan mijn kerstvakantie in het ziekenhuis dertien jaar geleden. Dertien. Een schijnbaar ongeluksgetal. Maar juist dit jaar voel ik me beter dan ooit. In dertien jaar tijd heb ik mijn lichaam stukje bij beetje beter leren kennen. De insulinepomp liet me eten wat, waar en wanneer ik wilde. De sensor heeft me het inzicht gebracht wat ik jaren miste.

Deze kerst sta ik stil bij hoe dankbaar ik mag zijn dat mijn HbA1c na jaren stabiel is en dat ik me daardoor zoveel beter voel. En deze kerst ga ik dus keihard genieten van koude wandelingen door het bos, samenzijn met vrienden en familie en lekker eten. Omdat je dertien jaar diabetes mág vieren, ik kerst heel graag wíl vieren en ik mijn diabetes met kerst ieder jaar weer kán vieren.

Lees ook de andere blogs van Suus:


Gerelateerde blogberichten

Blog Lilian- Van diagnose naar Diabetes2challenge.jpg
03 september 2020

Van diagnose naar Diabetes2challenge

29 mei 2017

'Je weet wel... BAM! Dát moment…'

down20170209-31290-14e4xrw.jpg
16 februari 2017

Een jaar later, het leven met diabetes