​De kracht van alcohol

Lezer, ga rustig zitten en stel je het volgende voor. Je controleert voor het slapengaan je glucosewaarde en je meter geeft 23,6 aan. Wanneer je de volgende ochtend wakker wordt en je nogmaals je glucose checkt, zie je dat je op 4,3 zit. Wat heb je gedaan om dit voor elkaar te krijgen? Spuiten? Bolussen? Wekkers zetten? Water drinken?

Wat nou als ik je vertel dat mij dit soms overkomt zonder iéts te doen. Ja, je leest het goed, geen druppel insuline komt eraan te pas. Maar dan moet ik natuurlijk wel eerlijk zijn en alles vertellen. Dit gebeurt me alleen na een avondje stappen en als ik alcohol drink.

Toen ik de leeftijd bereikte dat ik mijn eerste rosé biertjes en zoete witte wijntjes mocht drinken, durfde ik het eerst niet. Veel te bang omdat ik niet wist hoe ik dat moest doen met diabetes type 1. Maar ik ben het stap voor stap gaan uittesten, ervaringen gaan opdoen en van de eerste angst is nu vrij weinig meer over. Tenminste, als ik mijn avond goed aanpak.

Onder deze goede aanpak versta ik vooral niet spuiten voor de drankjes, mixen met echte frisdrank (niet light) en genoeg snacken tussendoor. Zo eindig ik na een avondje uit dus altijd torenhoog, maar door het langwerkende effect van alcohol zak ik vanzelf terug naar een goede waarde. Natuurlijk stuur ik hier en daar wel eens wat bij, en hangt het van de hoeveelheid alcohol af, maar mijn inschattingsvermogen laat me zelden in de steek.

Nu vraag je je vast af, waarom stuur je niet vaker bij gedurende de avond? Waarom eet je niet gewoon voor het slapengaan wat extra als je te laag zit? Dit doe ik niet, omdat ik er 100% zeker van wil zijn dat ik geen hypo’s krijg als ik ga stappen. Dat is het enige waar ik nog steeds enorm bang voor ben. Want met alcohol kan een hypo in het ergste geval dodelijk zijn.

Dus eens in de zoveel tijd, als ik een ontspannen avondje wil, keur ik het goed om zo hoog te zitten en mijn diabeteszorgen te vergeten. Gelukkig word ik de dag erna meestal weer met een stralende waarde wakker! Alleen niet altijd met een stralend hoofd.


Gerelateerde blogberichten

Blog Ronnie's Dosis.jpg
03 februari 2020

5 manieren om diabetes management ‘simpeler’ te maken

Blog Debby - met een glimlach op de weegschaal.jpg
10 februari 2020

Met een glimlach op de weegschaal

RonnieBlogHoe20KGafviel.jpg
23 juli 2018

Hoe ik als type 1-diabeet 20 kilo vet verloor