Laat je kind opgroeien met een gezonde mond

A. Vos • 8 januari 2018
shrine20171215-15359-1w743jo.jpg

Kennis is macht! Zeker als het gaat om diabetes type 1. Er is geen chronische ziekte waarbij kennis een grotere rol speelt dan bij diabetes type 1. 

Kennis is weten wat je eet, hoeveel insuline je wanneer nodig hebt en hoe je stress, bewegen, hormonale veranderingen en andere factoren hierin mee moet wegen. Kennis over van alles maar helaas niet over de mondgezondheid. 

Bij mij thuis, met een man en een dochter met diabetes type 1 en mijzelf als mondhygiënist, is het inpassen van de mondgezondheid de normaalste zaak van de wereld. Helaas zie ik steeds vaker dat deze kennis voor anderen niet vanzelfsprekend is, en dat er de nodige zaken onomkeerbaar mis gaan. 

Er is kennis nodig. Kennis over mondgezondheid bij ouders van kinderen met diabetes type 1 en kennis over het leven met diabetes type 1 bij mondzorgprofessionals. In de ideale wereld weten alle ouders van een kind met diabetes type 1 hoe zij de mond van hun kind gezond kunnen houden. Ze weten dus:

  • Dat een te hoog HbA1c een negatief effect heeft op het speeksel van hun kind. 
  • Hoe de mond van hun kind het best verzorgd kan worden.  
  • Dat het erg belangrijk is om direct na het oplossen van een nachtelijke hypo de tanden te poetsen 
  • Dat de mondzorg voor hun kind tot hun achttiende levensjaar gratis is. 

In de ideale wereld weten ook alle mondzorgprofessionals hoe ze om moeten gaan met hun diabetes type 1-patiënten en welke adviezen welkom zijn of juist de plank volledig mis slaan. 

Lieve mensen. Kennis is macht! Ook wat betreft de mondzorg van je kind met diabetes type 1. Zorg goed voor de mond van je kind. Maak een afspraak met een mondhygiënist en ga met hem of haar in gesprek over de juiste zorg voor je kind. Wees duidelijk in wat diabetes type 1 voor jou en je kind inhoudt en zorg er samen voor dat je kind met een gezonde mond volwassen kan worden.

Astrid heeft er ook een filmpje over gemaakt: