Kerstwens

Daar zijn ze weer! Die overheerlijke chocolade-kruidnoten! Ik open het deurtje van de adventkalender gevuld met heerlijke zoete chocolaatjes. En dan zijn er nog de taartjes, de toetjes, de koekjes, oliebollen, appelbeignets en zoete drankjes! Ja de feestmaand komt er weer aan. Ik ben er gek op. Gelukkig heb ik twee overheerlijke weken vrij… maar niet van mijn diabetes. Helaas. 

In december vind ik het zó erg dat ik op de hoeveelheid suikers (en koolhydraten) die ik naar binnen werk moet letten. De rest van het jaar ben ik het weleens zat, maar ach, ik zie er het positieve van in (ik eet tenminste bewust en gezond). Iedere december wens ik, al zo lang als ik diabetes heb - en dus zo lang als ik me kan heugen - dat ik geen diabetes meer heb. Of dat ik tenminste niet meer op koolhydraten hoefde te letten, maar dat ik dit kon inruilen voor iets anders. Bijvoorbeeld voor groenten of dat ik geen hagelslag mag als compromis. Eén maand zonder hagelslag, ook dat overleef ik wel. Maar Sinterklaas en de Kerstman hebben nooit gehoor gegeven aan mijn wens. Niet omdat ze niet zouden willen, ze konden het niet. 

Inmiddels ben ik te oud om dit nog van Sinterklaas of de Kerstman te wensen en daar heb ik vrede mee. Ik pas me aan, ik prik een keer extra of laat dat tweede toetje toch maar achterwege. Ik heb het onder controle en geniet gewoon extra van dat ene toetje en alle andere dingen, zoals het samenzijn met vrienden en familie. 

Ook al ben ik te oud om nog iets van de Kerstman te vragen, wel vraag ik dit van die liever dan lieve mensen met wie ik deze tijd samen doorbreng. Willen jullie mij wel ongestoord laten genieten? Ook van het eten? Dus als mijn meter aangeeft dat ik te hoog zit, ik extra spuit en later alsnog een tweede keer opschep, willen jullie dan niet verbaasd zuchten, mij kritisch aankijken of nee schudden? Ik weet dat het een goed bedoeld en liefdevol gebaar is, maar doe wat de Kerstman nooit is gelukt: laat me alsjeblieft even geen diabeet maar gewoon feestelijk zijn! 


Gerelateerde blogberichten

Blog Ronnie's Dosis.jpg
03 februari 2020

5 manieren om diabetes management ‘simpeler’ te maken

Blog Debby - met een glimlach op de weegschaal.jpg
10 februari 2020

Met een glimlach op de weegschaal

RonnieBlogHoe20KGafviel.jpg
23 juli 2018

Hoe ik als type 1-diabeet 20 kilo vet verloor