​Mama heeft diabetes

Willeke Mulder • 15 November 2017
shrine20171115-14691-5rzcrk.jpg

Door mijn diabetes ben ik vaak erg moe. Ik ben chronisch slecht ingesteld en ik heb weinig energie. Na de lunch moet ik echt even slapen, vooral ook omdat ik ’s nachts vaak slecht slaap. Vorige week was het herfstvakantie en mijn dochter van 8 ging op een middag gewoon gezellig mee naar bed. “Ik ga wel even op mijn iPad mama, dan kun jij slapen.” Ik realiseerde me hoe vervelend het voor haar moet zijn dat ik altijd naar bed moet na de middag. Ik vroeg haar hoe ze dat eigenlijk vond. “Helemaal niet erg hoor, en als ik het wel erg vond, dan zei ik dat niet tegen je.” Vooral dat laatste zinnetje maakte me verdrietig.

Wat hebben mijn kinderen toch veel te verduren met mij en mijn diabetes. Ik heb overdag altijd wel een of meerdere keren een hypo en kan er dan niet voor hen zijn. Sterker nog, zij moeten er dan voor mij zijn. Komt een van hen aan met een glaasje pure ranja, dan is het weer raak. Dan heb ik een hypo en voel die zelf niet. Of ik gooi cornflakes in de thee ’s morgens. Dan weten ze hoe laat het is. In plaats van dat ik voor hen zorg, zorgen zij met een hemeltergende regelmaat voor mij. Ik voel me daar vaak schuldig over. Het is nogal een verantwoordelijkheid voor kinderen om op hun moeder te moeten passen.

Zelf zien ze dat gelukkig anders. Ze vinden het heel normaal, ze zijn er immers mee opgegroeid en ze weten niet beter. Papa heeft astma en mama diabetes. Dat is hun leven. Toen ze jonger waren, was ik op zoek naar een boek over hoe het is om een ouder met diabetes te hebben. Maar zo’n boek bestond niet. Daarom heb ik het afgelopen half jaar keihard gewerkt om zo’n boek uit te geven. Samen met Ansje Bootsma, ook een moeder met diabetes. Inmiddels is het boek af! Je kunt er meer over lezen en het boek bestellen op www.mamaheeftdiabetes.nl. Hopelijk helpt het kinderen om de nare dingen rondom diabetes te begrijpen en erover te praten. En ze leren wat er kan gebeuren en wat ze op die momenten kunnen doen.