Een pittige combinatie: moederschap en diabetes type 1

Elisabeth Sanders • 24 July 2017
shrine20170918-22851-bf3rxn.jpg

Wist je dat mensen met diabetes meer kans hebben om een depressie te ontwikkelen? Zelf heb ik hier geen last van, maar ik kan me het goed voorstellen. Diabetes kan zoveel druk leggen op je dagelijks bestaan. Als moeder kan het extra zwaar zijn om het managen van je diabetes te combineren met het grootbrengen van je kroost.

Bij mij heeft dit op een gegeven moment geleid tot een zogenaamde ‘diabetes-burn-out’. Na 28 jaar diabetes wist ik even niet meer hoe ik er nog positief mee om moest gaan. Hoe moest ik mijn diabetes combineren met een druk gezinsleven en een baan?

Ik raakte enorm geïrriteerd van onverklaarbare bloedsuikers en was jaloers op alle mensen die geen diabetes hadden. Ik zat niet lekker in mijn vel. Dat beïnvloedde de interactie met mijn kinderen. Ik kreeg een kort lontje en had geen energie om ze de aandacht te geven die ze verdienden. Dat maakte me nog verdrietiger.

Mijn leven lang had ik er van gedroomd kinderen te krijgen. Toen ik klein was, was ik bang dat ik ze misschien niet kon krijgen vanwege mijn diabetes. Maar mijn wens kwam uit. Na drie zware zwangerschappen heb ik drie prachtige gezonde kinderen gekregen. Maar dat nou juist deze kinderen de dupe werden van mijn ziekte, ging mij te ver. Dat wilde ik niet meer.

Ik besloot het roer om te gooien. Ik wilde niet meer dat de diabetes mij in zijn macht had. Ik ben bij een diabetescoach geweest, heb een mindfulness-opleiding gedaan en ben een blog begonnen over diabetes (suikermeisje.com). Dat heeft allemaal veel positiviteit gebracht. Maar wat mij daarnaast ongelooflijk veel steun geeft is mijn nieuwe instagram-account. Ik kwam erachter dat er over de hele wereld mensen zijn die foto’s delen over hun dagelijkse leven met diabetes. Wat een herkenning. Maar vooral, wat een positiviteit.

Een meisje vroeg iedereen via instagram om mee te doen aan de ‘100 days happy diabetic challenge’. Oftewel, elke dag iets positiefs posten gerelateerd aan je diabetes. Een geweldig initiatief. Elke dag denk ik nu bewust na over wat er leuk is aan mijn ziekte in plaats van te focussen op de vervelende kanten. Die zijn er natuurlijk wel, maar door er niet de nadruk op te leggen voel ik me veel blijer en energieker. Mijn kinderen hebben weer een moeder die ze voldoende aandacht kan geven en dat maakt mij zielsgelukkig.