Spreek verwachtingen naar elkaar uit

Vincent Laagland • 27 June 2017
shrine20170627-4220-1amof18.jpg

Het was net voor de zomer en Linde was erg moe. Eerst dachten ze dat het kwam door het intensieve sporten. Ze kreeg veel dorst, moest veel plassen, kramp in de kuiten, het bekende verhaal. Diabetes kan het toch niet zijn? Toch maar naar de huisarts en diezelfde middag nog naar het ziekenhuis. Bloedsuiker van 36, dus ze is daar zes dagen gebleven.

Linde en ik hebben het management van diabetes samen opgepakt en het was een vrij intensieve periode. Gelukkig had dit geen effect op onze relatie. Af en toe hebben we wel ruzie vanwege de diabetes, maar we spreken het altijd uit. Dat is wel heel belangrijk: naar elkaar uitspreken wat de verwachtingen zijn. 

Tegen andere partners van mensen met diabetes zou ik willen zeggen: help waar nodig, maar ga alsjeblieft geen moedertje spelen. Diabetes ga je helaas nooit goed begrijpen als je er niet vanaf dag 1 bij bent geweest. Verdiep je echt in diabetes en zorg dat je echt mee kan denken.

Nog steeds help ik Linde met het bepalen van de insulinehoeveelheid, maar ook met kleine dingen als het vervangen van de pomp. Voor mijn afstuderen heb ik een product met app ontworpen die mensen met diabetes ondersteunt in de eerste jaren na diagnose. Het vergemakkelijkt de behandeling en ondersteunt met gepersonaliseerde informatie en advies.

Het gaat ondertussen vrij goed met het managen van Lindes diabetes en we laten ons niet klein krijgen. Natuurlijk zijn er af en toe uitschieters, vaak onverklaarbaar, maar over het algemeen begint het ‘normaal’ te worden. Het went mettertijd. 

Gaandeweg kregen we weer meer vertrouwen. We zouden in de zomer van 2015 naar Texel gaan om te gaan parachutespringen. Dat ging helaas niet door. We hebben dat na de zomer alsnog gedaan. Dat was wel even spannend, vooral omdat we nog niet heel veel ervaring hadden met diabetes. Het was ontzettend gaaf. Het geeft maar weer eens aan dat je alles kunt blijven doen met diabetes!