Door gezond te leven maak ik me minder druk

Miranda van diabetestype1.nl • 6 October 2020
Blog Roel van Schilt-stukje uit Dialoog.jpg

Vorige maand verscheen er een mooi artikel in het magazine Dialoog dat we graag met je delen. 

Roel van Schilt (26), lid van de Maatschappelijk Advies Raad van het Diabetes Fonds, ontdekte door diabetes zijn passie voor zorg en gezondheid. ‘Boosheid heeft me gelukkig nooit omarmd.’

Op mijn dertiende kreeg ik te horen dat ik diabetes type 1 heb. En hoe gek het ook klinkt: het gaf mijn leven een positieve wending. Diabetes heeft me discipline gegeven en mijn interesse voor de zorg gewekt. Daar heb ik uiteindelijk mijn werk van gemaakt.

Natuurlijk wil ik de negatieve kanten niet bagatelliseren. Mijn naasten hebben er vanaf het begin veel verdriet van en het dagelijks leven staat in het teken van diabetes. Mijn bloedsuikerwaardes remmen me soms ook af. Als verpleegkundige op een geriatrische revalidatieafdeling is het meestal een kwestie van hard doorwerken. Eetmomenten inbouwen is dan belangrijk om je waardes te balanceren.

Zelfverzekerd
Ik beschouw de dankbaarheid van cliënten en de levenservaring die ze delen als een grote beloning. Ik deel ook ervaringen met hén. Onlangs kwam er een mevrouw van in de tachtig in de instelling met de diagnose diabetes type 2. Ze was bang voor de meest verschrikkelijke gevolgen, tot amputatie aan toe. Ik heb haar en haar man toen van de juiste informatie voorzien en hen beiden geleerd om insuline toe te dienen met een spuit. Het was mooi om te zien hoe zelfverzekerd ze naar huis gingen.

Ik leef zo gezond mogelijk: zes keer in de week sporten, verantwoord eten, geen drank en voldoende slaap. Ik begon daarmee zodra de diagnose gesteld werd. Dat zorgt ervoor dat ik minder stress heb en me minder druk maak om mijn situatie.

Erfelijkheid
Boosheid over mijn diabetes heeft me gelukkig nooit omarmd. Hoewel de twijfel weleens toeslaat. In de toekomst willen mijn vriendin en ik kinderen. Ik breek bij de gedachte dat zij vanwege erfelijkheid diabetes kunnen krijgen. Hoe klein die kans ook is. Maar ik wil niet in dat gevoel blijven hangen. Ik kan het gelukkig relativeren aan de hand van statistieken. We willen graag een gezin en hopen op een betere toekomst, een leven zonder diabetes.

De Dialoog is een papieren magazine dat we tweemaal per jaar versturen naar de vaste donateurs van het Diabetes Fonds. Wil je geen nieuws missen, meld je dan aan voor de e-dialoog.