Diabetes TV - overzicht afleveringen.jpg

Overzicht afleveringen Diabetes TV

Aflevering 25- Closing the Loop (januari 2021)
Eind vorig jaar vond de Nationale Diabetes Dag online plaats. In deze aflevering van Diabetes TV blikt Loes terug op de sessie over Loopen die tijdens dit congres gehouden is. Wat is het nu precies? Hoe komt het tot stand? En hoe staat de zorgverlener hier nu tegenover? En wat moet je doen als je zelf nu wilt gaan loopen? Joost Hart deelt zijn ervaring over Loopen, Henk-Jan Aanstoot deelt zijn inzichten vanuit de zorg en ook is er een interview met Vera Spang die sinds een jaar aan het Loopen is. Kijken dus!


Aflevering 24- Het behandelplan (januari 2021)
Heb jij een behandelplan? Een plan waarin je samen met je behandelaar kijkt naar wat je doelen zijn en hoe je die gaat behalen?Voor deze aflevering van Diabetes TV gaat Loes uitzoeken hoe zo’n behandelplan er eigenlijk uit ziet en hoe het tot stand komt. Ze gaat hierover in gesprek met Anita Dijkhuizen, verpleegkundig specialist diabeteszorg i.o. Ook praat Loes met Mieke, die al 43 jaar type 1 heeft en op een nieuw kruispunt staat in haar behandeltraject.


Aflevering 23- Het belang van CGM (oktober 2020)
Loes is zeer enthousiast over deze aflevering voor Diabetes TV omdat ze zich al tijden met Orietta inzet voor sensorvergoeding. In december 2019 is de FGM in het zorgpakket opgenomen, maar de vergoeding van CGM is ook bittere noodzaak en daar blijven ze zich voor inzetten. Ze spreekt in deze aflevering met Roel Nahuis over wat de CGM precies is, en waar het verschil met de FGM zit. Ook vraagt ze Henk- Jan Aanstoot hoe de CGM het beste kan worden toegepast in de praktijk. Orietta licht toe waarom de CGM haar leven zo heeft veranderd, maar dat het evengoed niet zeker is of ze die mag blijven gebruiken na haar zwangerschap. Ronnie heeft zowel de FGM en de CGM gebruikt en legt het verschil uit tussen beiden typen sensors. Een podcast vol interessante informatie, luisteren dus.


Aflevering 22 - De mentale impact van diabetes (juli 2020)
In deze aflevering van Diabetes TV gaat Loes in gesprek met prof. Frank Snoek (hoogleraar medische psychologie, Amsterdam UMC) over de mentale impact van diabetes. Er komt steeds meer technologie beschikbaar en een betere behandeling, maar mensen met diabetes blijven 24/7 verantwoordelijk voor hun eigen behandeling. Hoe ga je om met diabetes in het dagelijks leven? Welke impact heeft het? En hoe ga je om met dat het hebben van diabetes psychisch belastend kan zijn?


Aflevering 21 - Diabetes in isolatie (april 2020)
In deze aflevering van Diabetes TV geeft Loes je een kijkje in hoe ze omgaat met haar diabetes in deze tijden van het coronavirus. Er is voor iedereen, ook voor mensen met diabetes type 1, eigenlijk een soort nieuwe werkelijk ontstaan. Loes neemt je mee in hoe ze dit allemaal heeft ervaren de afgelopen weken.


Aflevering 20 - Succesvol met diabetes (maart 2020)
'Het gekke is dat ik me door mijn diabetes juist succesvoller voel dan wanneer ik het niet had gehad', vertelt Arjan Vergeer, mede-oprichter van 365 Dagen Succesvol, aan Loes van Diabetes TV. Het is de missie van 365 Dagen Succesvol dat Nederland het gelukkigste land ter wereld is. Daarvoor organiseren zij trainingen, schrijven ze boeken en staan ze voor volle zalen.

Arjan heeft diabetes type 1 sinds zijn 12e. Hij vertelt ons over hoe hij zijn drukke leven combineert met zijn diabetes, en hoe zijn diabetes hem zelfs helpt in zijn werk. Ook geeft hij drie tips voor een zo fijn mogelijk leven met diabetes. 

Aflevering 19 - D-Support (december 2019)

Deze negentiende aflevering van Diabetes TV gaat over een idee dat in 2016 een van de winnaars van het Beste Diabetes Idee (georganiseerd door het Diabetes Fonds) was, namelijk de DIA-SIT app. Via deze app kunnen ouders van een kind met diabetes type 1 een oppas vinden die zelf ook diabetes heeft. Maar inmiddels is meer dan een app: er zit bijvoorbeeld ook een e-learning bij voor opa's en oma's, de buurvrouw, de meester of juf of de sportleraar.
De app is ontwikkeld door D-Support. In deze aflevering van Diabetes TV gaat Loes in gesprek met de makers en vertellen ze alles over de app.


Aflevering 18 - MODY (oktober 2019)
Wist je dat er in Nederland 19.000 mensen rondlopen die niet de juiste diagnose van hun diabetes hebben? Zij hebben een erfelijke variant, namelijk MODY. In deze achttiende aflevering van Diabetes TV gaat Loes hierover in gesprek met kinderarts dr. Simm, tot voor kort werkzaam bij Diabeter. Ook praat ze met ervaringsdeskundige Stefanie. Zij kreeg de diagnose diabetes type 1, maar later bleek dat zij MODY 3 te hebben.


Aflevering 17 - Met diabetes naar school (augustus 2019)
Deze zeventiende aflevering van Diabetes TV gaat over hoe het is om met diabetes naar school te gaan. Loes gaat in gesprek met Lydia Braakman (directeur Zorgeloos met diabetes naar school). Verder vertelt meester Juri Corvers (leerkracht in het basisonderwijs) samen met zijn leerling Cas over hoe het in de praktijk gaat.


Aflevering 16 - Reizen en diabetes (juli 2019)
In de zestiende aflevering van Diabetes TV gaat Loes in gesprek met Inge Olivier van Diabetesvereniging Nederland (DVN). Zij geeft in deze video praktische tips voor op vakantie gaan met diabetes.


Aflevering 15 - De Transitiepoli (juni 2019)
Voor de vijftiende aflevering van Diabetes TV gaat Loes langs bij de transitiepoli van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Wat gebeurt er als je als jongvolwassene met diabetes type 1 overgaat van de kinderarts naar de internist?


Aflevering 14 - Het Beste Diabetesidee (april 2019)
Herinner jij je Willeke Mulder nog? Zij won samen met Ansje Bootsma in 2017 Het Beste Diabetesidee. En daarmee kon ze haar droom verwezenlijken; het uitbrengen van een boek voor kinderen die iemand met diabetes type 1 in hun omgeving hebben. Het boek 'Mama heeft diabetes' is een groot succes en dat kan jou ook overkomen!
Heb jij ook een tóp idee, om het leven van mensen met diabetes op korte termijn te verbeteren? Ga dan snel naar https://www.diabetesfonds.nl/idee en schrijf je in! Wie weet, win jij dan dit jaar wel dat geldbedrag om jouw droom te verwezenlijken!


Aflevering 13 - Verpakken van stamcellen (maart 2019)
Voor de dertiende aflevering van Diabetes TV gaat Loes in gesprek met Prof. dr. Paul de Vos van het UMCG, die onderzoek doet naar het verpakken van stamcellen. Waarom is dit zo belangrijk en wat zijn de uitdagingen in dit onderzoek?


Aflevering 12 - Diabetes in ontwikkeling (jan 2019)
In deze aflevering van Diabetes TV gaat Loes in gesprek met onderzoekster Maartje de Wit over nieuwe ontwikkelingen in het DINO Onderzoek, oftwel Diabetes IN Ontwikkeling. Want, pubers die zelf hun hele diabetes willen / moeten managen. Is dat nu wel zo verstandig?


Aflevering 11 - Bij de podotherapeut (december 2018)
Ze zeggen dat je altijd goed op je voeten moet letten als je diabetes type 1 hebt, maar waarom eigenlijk? Loes gaat op bezoek bij de podotherapeut, die nog eens haarfijn uitlegt wat de mogelijke complicaties aan je voeten zijn en waar je nu eigenlijk op moet letten als je nieuwe schoenen gaat kopen.


Aflevering 10 - Het afweersysteem (juni 2018)
Ons afweersysteem...was dat niet dat systeem in ons lichaam waar het mis ging? Of ligt dat misschien toch iets anders? Loes ging in gesprek met Prof. Dr. Bart Roep en sprak met hem over de laatste interessante ontwikkelingen.
In de diabetesvlog neem Loes je weer mee in haar eigen leven. Maar niet op gebied van afweersystemen! Ze vertelt je deze keer iets over wat haar momenteel erg bezig houdt; zwanger zijn met diabetes!


Aflevering 9 - Relaties en diabetes (mei 2018)
Wat doet diabetes type 1 voor je relatie? Hoe beïnvloedt het jullie relatie en wat vind jouw partner er nu eigenlijk écht van? Loes ging op onderzoek uit. En….vertelt je wat de voordelen zijn om een partner met diabetes te hebben!

Aflevering 8 - Stamcellen (april 2018)
Deze maand hebben we het over stamcellen. Je hoort het regelmatig voorbij komen in de nieuwste onderzoeken op diabetesgebied, maar hoe zit dat nu eigenlijk precies? Loes ging op onderzoek uit en sprak in het LUMC met Prof. Dr. Eelco de Koning.


Aflevering 7 - Technische ontwikkelingen (maart 2018)
Technische ontwikkelingen; die zijn er natuurlijk genoeg op diabetesgebied! Loes duikt haar archiefkast in, op zoek naar alle ontwikkelingen die zij van spuit naar pomp al heeft meegemaakt. Ook ging ze langs bij Robin Koops van het bedrijf Inreda, de uitvinder van de kunstalvleesklier. Robin werkt hier al 14 jaar aan, maar het moment dat deze kunstalvleesklier daadwerkelijk op de markt komt, komt steeds dichterbij! 


Aflevering 6 - Complicaties (januari 2018)
Complicaties en diabetes type 1. Helaas hoort ook dit bij elkaar, al heeft Loes het er liever niet over. Ze leest voor uit haar boek ‘Doe mij maar diabetes’ waarin ze haar angst voor complicaties beschrijft.
Voor het interview van deze aflevering ging Loes langs bij Sandra. Zij heeft te kampen met een heleboel complicaties en vertelt hoe dit haar leven beïnvloedt. Een heftig verhaal van een sterke vrouw.


Aflevering 5 - Voeding en diabetes (januari 2018)
Na de december feestmaand is het in januari natuurlijk weer tijd voor de goede voornemens. En bij velen prijkt bovenaan op dat lijstje: gezonde voeding! Maar wat is nu eigenlijk gezonde voeding? En hoe pas je dat het beste toe in combinatie met diabetes type 1? Loes gaat op onderzoek uit en spreekt hierover met Tanja, diëtiste bij Diabeter.
In haar vlog laat Loes je zien wat zij de afgelopen jaren zoal heeft gedaan om van haar voeding en diabetes een succesvolle combinatie te maken.

Aflevering 4 - Feest! (december 2017)
Het is december en dus staat we stil bij het thema Feest! Maar…hoe doe je dat eigenlijk? Een feestje vieren met diabetes? Loes neemt je in haar vlog mee naar haar feestjes deze maand en laat zien wat dat met haar bloedglucosewaardes doet.
In het interview van deze maand gaat ze op bezoek bij Nienke, die met haar webshop Diabetes Feel Goods het leven met diabetes een klein beetje feestelijker wil maken.


Aflevering 3 - Diabetes en naasten (november 2017)
Met wie deel jij jouw diabetes? Je vader, je moeder, je zus, man, vriendin of collega? Diabetes heeft op meer mensen invloed dan alleen op jezelf. In deze derde aflevering van Diabetes TV gaat Loes in gesprek met haar moeder en haar man, om te vragen hoe het is om een dochter of vrouw met diabetes type 1 te hebben. Voor het interview gaan we op bezoek bij Câthy en Jasper. Zij wonen samen en hebben allebei diabetes type 1. Hoe zal dat er daar aan toe gaan? En alsof dat nog niet genoeg diabetes is, werkt Câthy ook nog in de diabetessector en zetten ze zich samen in voor Stichting ééndiabetes.Aflevering 2 - Emoties en gedrag (oktober 2017)
Emoties en gedrag, hoe beïnvloeden die jouw diabetes? Of is het juist de diabetes die jouw emoties en gedrag beïnvloeden? In deze tweede aflevering van Diabetes TV laat Loes je zien hoe haar emoties haar bloedglucosewaarden beïnvloeden. De interviewkandidaat van deze maand is Brigiet Brink. Zij is Diabetescoach en heeft zelf ook type 1, zij weet dus als geen ander hoe het is als je diabetes even niet zo loopt als je zou willen.  Aflevering 1 - Sport en Diabetes (september 2017)
Sport en diabetes, is dat nu de gewoonste zaak van de wereld of een onmogelijke opgaaf? Loes neemt je mee in haar sportleven met diabetes en gaat op pad met Bas van de Goor. Die legt uit waarom je eigenlijk gek bent als je níet sport. Verder geeft Patrick ons tips over hóe te sporten met diabetes. 


Gerelateerde blogberichten

Blog Sam - diabetes en social media header.jpg
08 februari 2021

Diabetes en social media

Blog Sam - fietsen tegen diabetes.jpg
01 december 2020

Fietstocht van Heerenveen naar Den Bosch

Blog Bloggersmeeting 18 juni 2019.jpg
25 juni 2019

Bloggersmeeting!