Blog Debby - mbo-opleiding.jpg

Volg je dromen!

Net als veel eindexamenkandidaten heeft onze dochter ook voor een mbo-opleiding gekozen. Het wordt de opleiding allround kapster, op een school 20 kilometer bij ons huis vandaan. En dan komt het loslaten, want ze moet twee keer met de bus en één keer met de trein reizen.

Met heimwee denk je terug aan de basisschooltijd waar je gemakkelijk een leerkracht kon spreken, want je weet dat het nu anders gaat worden. Wat ook goed is, want je wilt dat je kind zich ontwikkeld en zich op de toekomst gaat richten.

Helaas weet je als ouder ook dat er verschillende hobbels genomen moeten worden, omdat ze altijd die chronische ziekte diabetes type 1 bij zich draagt. Maar ze heeft er zin in en voelt dat ze voor de juiste opleiding heeft gekozen.

Er moet naar een stagebedrijf gezocht worden en ook die is al gauw gevonden. En gelukkig is de diabetes geen probleem, ze weten er zelfs veel van. Dus in augustus begint ze vol goede moed met haar opleiding en stage. Maar wat heeft ze het zwaar, het zijn lange dagen en de hypo's vliegen haar om de oren.

En toch is ze nog steeds blij met haar keuze, dus die hypo's neemt ze voor lief. Gelukkig is het geen probleem als ze 's nachts in de weer is geweest om dan iets later op school te beginnen. En dan zijn wij als ouders blij met deze school.

Haar stage is een ander verhaal. Ze komt er al vrij snel achter dat ze hier niet op haar plek zit. Dus er moet een nieuw stagebedrijf gevonden worden. En alsof het zo moet zijn is deze met een paar dagen rond. Net iets dichter bij huis en hele leuke gezellige meiden die ook haar diabetes omarmen en voor lief nemen.

Haar andere stageplek wordt netjes opgezegd, maar dat wordt niet helemaal gewaardeerd, dus krijgt ze een schop na dat ze eigenlijk beter iets anders kan gaan doen vanwege haar diabetes.

Oh, oh, oh, wat word je dan kwaad en verdrietig als ouder. Niemand kan bepalen voor een diabetespatiënt wat ze willen of kunnen doen. Dat beslissen ze lekker zelf. En geloof mij: als je wil en je vindt het leuk, dan kan het. Want zoals wij zeggen: ‘kan niet’ ligt op het kerkhof en ‘wil niet’ ligt ernaast. Dus voor iedereen met diabetes: volg je dromen, want als je het graag wil komt het echt wel goed. En mensen die daar geen begrip voor hebben: tja... Wat moet je daar over zeggen. Ik geloof niets meer. Dat is het niet waard.


Gerelateerde blogberichten

Blog- Zoete bubbel.jpg
20 november 2020

‘Zoete Bubbel’ – het verhaal achter het liedje

Gedicht Suikerkontje - Geef je ziekte maar aan mij.jpg
31 juli 2020

Geef je ziekte maar aan mij...

Blog Celeste - een bijzonder examenjaar.jpg
22 juni 2020

Een bijzonder examenjaar