Blog Heleen - Marathon Maurits 1400 x 660 px.jpg

Marathon met diabetes binnen drie uur

Drie uur. Dat is de streeftijd van Maurits Greving (32) voor zijn allereerste marathon. Op 20 oktober gaat hij de marathon van Amsterdam rennen met diabetes én met een enorme snelheid. 

Drie uur. Ik hoor je rekenen. Een marathon is 42 kilometer. Dat betekent dat hij gemiddeld 14 km per uur moet lopen om zijn streeftijd te halen. Good luck!

Als vrouw van Maurits ken ik hem al wat langer dan vandaag. Hoewel het een gewaagd streven is, heb ik er alle vertrouwen in dat hij dit kan. Helemaal nu hij de Medtronic Minimed 670G pomp - inclusief sensor - heeft. Deze pomp dient automatisch insuline toe en ook kan hij hiermee tijdens het rennen zijn glucosewaarde controleren en bijregelen. Daardoor heeft hij tijdens het hardlopen geen last meer van de langwerkende insuline in zijn lichaam.

Maurits loopt al hard sinds ik hem ken, maar toen hij deze pomp kreeg zijn de afstanden keer twee gegaan. Vanaf februari dit jaar probeert hij 60 kilometer per week te rennen en vaak zit daar wel een training tussen van 25 tot 30 kilometer. De laatste maanden loopt hij zelfs gemiddeld 80 tot 90 kilometer per week.

Spannend
En toch, hoewel ik er alle vertrouwen in heb, blijft het spannend als hij straks aan de start staat van zijn eerste marathon.

Zal hij zich fit genoeg voelen? Heeft hij goed ingeschat wat hij wel en juist niet moet eten? Wat doet de adrenaline met zijn insuline? Schiet de glucosewaarde tegelijk met zijn zenuwen in een rechte lijn omhoog? Heeft hij genoeg suiker mee voor onderweg? Wat als toch niet lukt?

We gaan het meemaken op 20 oktober. Ik zal hem in ieder geval blijven aanmoedigen. Of hij de marathon nu uitloopt of dat hij uitstapt.  Of hij de laatste kilometers strompelt of rent: ik ben sowieso supertrots op hem.

Zorgzaam
Niet alleen omdat hij meedoet met een marathon, maar ook omdat hij vanaf zijn veertiende elke dag leeft met diabetes en daar nauwelijks over klaagt. Omdat hij ondanks zorgen over zijn eigen lichaam, altijd zorgzaam is voor mij. Omdat hij zijn leven niet laat leiden door deze ziekte, maar de ziekte inpast in zijn leven.

Omdat hij met passie traint voor deze marathon. Omdat hij een doel heeft gesteld waarbij hij zich niet laat beperken door zijn ziekte. Daarmee is wat mij betreft de overwinning al gehaald!


Gerelateerde blogberichten

Blog Miss Dynamite - Met vallen en opstaan vooruit.jpg
29 juni 2020

Met vallen en opstaan vooruit….

Blog Miss Dynamite - Een lesje in mentale flexibiliteit.jpg
24 mei 2020

Een lesje in mentale flexibiliteit?

Blog Miss Dynamite - op weg naar de Vasaloppet in 2021.jpg
23 maart 2020

Op weg naar de Vasaloppet in 2021